SHARE

Bilo da je riječ o formalnoj, ili manje formalnoj uredskoj božićnoj zabavi, vaše ponašanje je jako bitno. Takve proslave ne smijete previše olako shvaćati, i ponašati se kao lokalnoj fešti.

Kako se ponašati na uredskoj božićnoj zabavi? Trebate paziti na sljedećih nekoliko stvari:

1. Obavezno dođite, i budite vedri

Vaš dolazak nije upitan. Ne morati ostati do kraja, ali morate doći, po mogućnosti na vrijeme. To je u opisu posla. Nije pristojno odbiti pozivnicu.

Netko je isplanirao aktivnosti za večer. Sudjelujte! Pjevajte, budite vedri, plešite (pristojno), i zabavljajte se. Nemojte biti drvena Marija.

Kako ne bi zažalili svoje postupke, zamislite da ste u reality showu, i da će šef ujutro pogledati reprizu. Vaše riječi i djela trebaju biti primjereni.

2. Budite umjereni

Teme razgovora neka budu pozitivne i radosne. Božić nije vrijeme za raspravljanje o politici. Ne znate o čemu pričati? Sjetite se dogodovština iz protekle godine, i postignuća tvrtke. “Koji su ti planovi za blagdane?” je univerzalno pitanje za započeti razgovor s bilo kime.

U jelu ne morate biti (toliko) umjereni, ali zato pazite na alkohol. Popijte maksimalno 2 pića, i zamislite da ćete morati ići na alkotest. Što znači da je 0.5 promila gornja granica.

Nezgodna situacija: Kolegica je previše popila, i sad se sramoti.

Rješenje: Ako vam je bliska, odvucite je sa strane. Pozovite joj taksi, i otpratite je doma. Ako vam nije bliska, klonite je se. Neka se netko drugi pobrine za nju.

3. Iskoristite priliku za građenje karijere

Nemojte pričati samo s najdražim kolegom. Upoznajte se s direktorima, i čavrljajte. Zabave su dobra prilika za učvrstiti, odnosno poboljšati reputaciju. Ipak, budite umjereni, i nemojte ih previše zamarati – petominutni razgovor je sasvim dovoljan.

Nezgodna situacija: Mala skupina ljudi komentira haljinu šefove žene.

Odgovor: Izbjegavajte ogovaranje. Maknite se iz tog društva: recite im da ste gladni, i otiđite do švedskog stola.

Nemojte pretjerati ni s parfemom. Kapljica je dovoljna.

4. Poštujte pozivnicu

Ako je na pozivnici samo vaše ime, idete solo. Ako nekog dovedete, može doći do neugodnih, stresnih, i neželjenih situacija. Neočekivani gosti su nepredviđen trošak, i njihova pojava remeti raspored mjesta.

Ako možete nekoga dovesti, upoznajte dodatnog gosta s potrebnim informacijama, uključujući i pravila oblačenja. Također im ukratko opišite kolege, te ih prikladno predstavite. Nemojte da svi se pitaju je li pored vas partner ili prijatelj…

Neugodna situacija: Vaš partner vas je zaboravio predstaviti.

Rješenje: Predstavite se sami. Čekajte zastoj u razgovoru. Predstavite se imenom i prezimenom, i opišite čiji ste uzvanik. “Bok, ja Sam Tea Pavlović, djevojka Tomislava Marića.”

4. Nemojte buljiti u ekran

Sve više šefova traži od zaposlenika da zanemare svoje pametne mobitele. Tako će odnosi biti intimniji, a zabava veća.

Neugodna situacija: Vaš kolega je stavio “lošu” sliku vas na Facebook.

Rješenje: Samouvjereno, ali pristojno ga zamolite da odmah ukloni sliku. Uvijek je dobro zamoliti fotografa da slike ne idu online ako to ne želite.

5. Pazite na odijevanje

Znamo da je sezona lampica i kiča, ali sačuvajte svoj sexy topić za proslavu Nove Godine. Morate razumjeti da vaša odjeća može privući poglede. Izbor odjeće je bitan čak i na neformalnim uredskim proslavama.

Držite se propisanog dress codea. Obucite lijepu i urednu odjeću, izbjegavajte plavi jeans, i stavite neki nenametljiv nakit, ako ga imate.

Provokativna odjeća može dovesti i do pretjeranog flerta. U redu je biti opušten, i zabaviti se, ali nije rijetkost da upravo na Božićnim proslavama, kolege izjavljuju nježnost. Ako se s nekim i povežete više nego inače, izbjegavajte poljupce pred svima, jer je to znak nezrelosti.

6. Kako se ponašati na uredskoj božićnoj zabavi? Zahvalite se na pozivu

Otiđite do šefa, i zahvalite se na pozivu. To je odlična prilika za izmijeniti nekoliko riječi. Ali nemojte se predugo zadržavati; drugi se također žele pozdraviti. Zahvalite se i organizatorima zabave. Taj mali znak pažnje puno će im značiti.

7. Držite se svojih riječi

Ostanite vjerni svojim riječima koje ste izgovorili tijekom proslave. Ispunite obećanja. Tako ćete pokazati integritet, a drugi će to primijetiti.

Iako su uredske blagdanske proslave najčešće neformalne, imajte na umu jednu stvar: želite ostaviti pozitivan dojam. U uredskoj zabavi, riječ “ured” je ključna.

(korišteni izvori Huffington Post, The Guardian, i Ib Times)