SHARE
Steve Jobs
Pogled u budućnost (Flickr / flickr.com/photos/joi/)

Američki sajt Business Insider pronašao je nedavno prvi novinski članak o Appleu, objavljen 1977. u časopisu Kilobaud. Tada je Apple doslovno još bio u garaži roditelja Stevea Jobsa. On i njegov partner Steven Wozniak pokupili su novinarku na aerodromu u crvenom kamionetu i odvezli je na demonstraciju svog prvog kompjutora. Članak je sjajan, prepun starinske računalne terminologije i nostalgičan, a BI-jevi reporteri su ušli u trag i novinarki Sheili Craven, koja im je priznala da je tada mislila da je Apple samo još jedna od kompanija koje su nudile svoje proizvode prvoj generaciji kompjutoraša hobista, te da nije očekivala da će postati svjetski uspješna kompanija.

Jobs i Wozniak 1977. (Apple / BI)
Jobs i Wozniak 1977. (Apple / BI)

Ono što iz današnje perspektive zapanjuje čitatelja je da je Steve Jobs već tada imao stratešku viziju poslovne politike koja je pretvorila Apple u najvrijedniju kompaniju na svijetu. Iz teksta doznajemo da je Jobs još 1977. postavio 6 strategija na kojima se i danas zasniva moć Applea:

1. Proizvod mora biti lako kupiti i koristiti

U doba online prodaje činjenica da proizvod mora biti lako kupiti izgleda čudno, ali tada je bilo teško uopće čuti za neki kućni kompjuter. Ipak, Apple danas ima svoje trgovine visokog profila u središtima svih velikih gradova u svijetu.

Kad je o korištenju riječ, činjenica je da se Appleovi proizvodi u svojoj kategoriji uvijek koriste lakše od izravnih konkurenata, bilo da je riječ o Macu protiv Windows PC-ja ili iOS-u protiv Android platforme.

2. Update je uvijek besplatan

Apple ne naplaćuje update svog softvera. Kad je u listopadu prošle godine izašao OSX Yosemite, nova verzija operativnog sustava za Mac, Apple ju je stavio na servere i to je bilo to.

Također, posljednjih godinu i pol je Appleov paket s programima Pages, Numbers i Keynote, ekvivalent Microsft Officea, s kojim je ujedno i potpuno kompatibilan, besplatan uz kupnju bilo kojeg Apple proizvoda. Besplatno se nudi i Garage Band, softver za kućne glazbenike.

3. Ako djecu naučimo na Apple, koristit će ga cijeli život

Svijet je pun ljudi koji koriste Apple cijeli život – generacije koje su krajem sedamdesetih učile što je kompjutor na modelima Apple II, koje su Jobs i Wozniak donirali američkim školama, danas su u četrdesetima.

Apple se ne boji ni novih generacija – koliko djece oko vas poznaje i želi imati iPhone i iPad? Koliko ih smatra da je Android slabiji nadomjestak?

4. Apple je za neiskusne

Apple je sa svojim prvim kompjuterima snizio razinu potrebnog znanja korisnika s profesora elektronike na nadarenog klinca. Kasnije je kombinacijom iOS-a i funkcionalnosti ekrana na dodir snizio razinu znanja potrebnu za upotrebu njihova proizvoda na predpismenost. Sjajno.

5. Ali ipak nije za svakog

Tada je Apple I koštao 788 dolara – velike novce. Kad se uračuna inflacija, to je bio ekvivalent današnjih 3000 dolara ili oko 18 tisuća kuna. Paradoksalno, kombinacija visoke cijene iPhonea i činjenice da ga, za razliku od stolnog računala, možete pokazati u javnosti, učinila ga je statusnim simbolom.

6. Ključ je u App Storeu

Nevjerojatno je da je sjeme ideje za App Store, današnju online trgovinu u kojoj preuzimamo aplikacije za iPhone, postojalo u Jobsovoj glavi 1977. Tada je najavio da će jedna od prednosti Applea biti mreža za razmjenu programa, doduše, u okvirima tada dostupne tehnologije.

Članak iz Kilobauda
Članak iz Kilobauda

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor