SHARE

Primiti kritiku nije lako. Ne možete kontrolirati kakvu ćete primiti konstruktivnu kritiku, ali uz malo vježbe možda možete savladati vještinu ispravnog reagiranja.

Na kraju ćete iz nje možda izvući nešto korisno, pogotovo u poslovnom okruženju. Blogerica Heather Sinclair s bloga Dumb Little Man otkriva kako se nosi s kritikom:

1. Pretvaram se da nije upućena meni

Ponavljajte: “Ja nisam moja ideja, plan ili projekt.” Moj mozak to razumije, ali kad primim kritičku primjedbu, moj ego ne razumije. Da bih se distancirala od rada koji se kritizira, pretvaram se da komentari idu nekom drugom, a ja ih samo prenosim.

2. Razmislim prije nego zatražim kritiku

Nisam uvijek iskrena sa sobom kad zatražim kritiku: nekad to učinim kad je zaista ne želim. Prije nego zatražim kritiku, razmislim tražim li komplimente, želim li da mi netko da potvrdu onog što radim ili me zaista zanima kritičko mišljenje. Ako odgovor nije ovo posljednje, suzdržim se.

3. Spremim se na izravnost

Sendvič od kritike između dva komplimenta nije uvijek na jelovniku. Bolje podnosim kritiku kad je okružena komplimentima, ali se učim da to ne očekujem. Još uvijek me može povrijediti, ali bar nisam iznenađena kad je kritika izravna i nemilosrdna.

4. Suzdržim se od svađe

Poanta primanja kritike nije obrana mene i mojih ideja, nego učenje kako mogu bolje. Bez obzira što se ja kad primam kritiku osjećam kao da me netko napada. Da se ne bih odmah krenula braniti, nekoliko puta udahnem i izdahnem prije nego išta kažem. Nakon toga mogu pristupiti kritici bolje, odnosno racionalnije.

5. Odgovaram pitanjem

Kritika može značiti da trebate poduzeti velike promjene, što je frustrirajuće. Dobro je ublažiti udar na način da upitate za savjet. Ja na kritičke komentare odgovaram pitanjem kako poboljšati stvari. To kritiku pretvara u nešto prema čemu se može djelovati, a kritičara u saveznika.

6. Pretvaram se da dolazi od nekog drugog.

Mrzim primati kritiku od mog supruga. Kad dolazi od nekog koga volim, osjećam se kao da me izdao. Da bih bila bolja u primanju kritike, pretvaram se da me kritizira netko drugi.

7. Zamislim je prije nego je čujem

Čak i kad mislim da sam sve obavila savršeno, zamislim da primam kritičke komentare prije nego ih zatražim. Uvjerim se da se posao koji sam obavila može još popraviti, pa sam spremna to i čuti.

Kad se pripremim za kritiku, lakše je primam.

Ostavi odgovor