SHARE
raspoloženja
(Flickr / flickr.com/photos/carbonnyc/)

Lako je postati žrtva negativnog raspoloženja. Mediji su puni crnih vijesti, životni problemi se gomilaju, teško je zadovoljiti svih iz svoje okoline. Nekad ni najbolja jutarnja rutina ne pomaže da ostanete pozitivni i produktivni.

Henrik Edbeg s Positivity Bloga savjetuje kako se nositi s takvim danima. Najvažnije je, kaže, ne otpisati taj dan kao izgubljen, nego ga učiniti svojim. Zanimljivo je da mnogi ljudi koje doživljavamo kao pozitivne osobe često nesvjesno rabe upravo neke od ovih tehnika, koje su njima prirođene. Za sve ostale, evo tri metode koje pomažu:

1. Cijenite ono što imate

Jedan od najlakših i nauobičajenih postupaka za popraviti raspoloženje. Henrik izdvoji dvije minute vremena i sjedi u tišini. Evo što govori sam sebi: “OK, sad se možda i ne osjećam tako dobro, ali postoji li nešto u životu zbog čega mogu biti zahvalan i uživati u tome?”

Obično mu na pamet padnu jednostavni odgovori: ukusna hrana, zdravlje ili činjenica da nije beskućnik.

Ta jedna stvar mu otvara um pozitivnim mislima. Zatim gradi dalje, od toga da ima gdje stanovati dolazi do misli o tome kako je u njegovom domu ugodno toplo, kako pored njega na kauču leži mačka, a on radi dok vani pada kiša. Polako skreće svoju pozornost po prostoriji u kojoj se nalazi i izražava svoju zahvalnost na tome što ima. Posljedica je da se njegovo raspoloženje odmah popravi.

2. Ponašajte se kako bi se htjeli osjećati

Emocije djeluju i u suprotnom smjeru. Ako želite biti pozitivni ili entuzijastični, Henrik preporuča da se ponašate kao pozitivna ili entuzijastična osoba.

Možda vam se ne da. Ali potrudite se. Evo primjera:

Mislite da je zadatak koji se nalazi pred vama uzbudljiv i zabavan. Odgovorite na neke emailove ili razgovarajte s nekim u pozitivnom ili entuzijastičnom tonu. Prije sastanka zbog kojeg se osjećate negativno i nemotivirano, zamislite da je osoba s kojom se sastajete vaš najbolji prijatelj.

3. Dobro razmislite i dajte nekome iskreni kompliment

Henrik voli ovaj savjet i često ga koristi jer on ne popravlja raspoloženje samo jedne osobe.

Izdvojite malo vremena i razmislite o tome što zaista cijenite kod osobe s kojom ćete se tijekom dana naći u istoj prostoriji. Kad se susretnete recite toj osobi ono što ste osmislili.

Nećete usrećiti samo sebe, nego i drugu osobu, koja će vam svojim osmijehom popraviti raspoloženje.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor