SHARE
kuna
Chip je toliko mali da se gubi na radnom stolu (Next Thing Co)

Tvrtka Next Thing Co iz Oaklanda objavila je da je uspjela proizvesti Chip, osobno računalo vrijedno 9 američkih dolara ili oko 50 kuna. Chip ima 1-gigahercni procesor, 512 MB RAM memorije i 4 GB pohrane. To su specifikacije ekvivalentne slabijem smartphoneu. Troškove su smanjili na način da su sve stisnuli na jednu pločicu, na koju je stala i podrška za Wi-Fi te Bluetooth.

To je novi korak u smjeru kojim je ranije krenuo Raspberry Pi, minijaturni kompjuter za hobiste koji inače u prodaji košta četiri puta više od Chipa.

Sam Chip je dovoljno snažan za pregledavanje weba, a ima i paket Office programa.

Prvi Chipovi na tržište stižu u rujnu, a druga pošiljka od 5000 komada stiže u svibnju iduće godine.

Next Thing Co operira, kako je i red, iz garaže, a novac za razvoj Chipa je prikupio na Kickstarteru. Ranije su proizveli kameru Otto, namijenjenu snimanju animiranih GIF datoteka, zasnovanu na Raspberry Piju.

Činjenica da su ih svi dijelovi potrebni za kameru stajali oko 200 dolara potaknula ih je da razmisle o tome može li se proizvesti jeftiniji kompjutor. Cilj je bio kompjutor koji može biti impuslna kupnja, nešto što ćete na blagajni ubaciti u košaricu jer je jeftino.

Ako Chip uspije, slični uređaji će vjerojatno preplaviti tržište. Pretpostavlja se da će naći svoju namjenu u aplikacijama kao što je upravljanje uređajima u kućanstvu, amaterska robotika i slični zadaci gdje se traži relativno mnogo procesorske moći za malu cijenu.

Ostavi odgovor