SHARE
produktivnost

Svatko od nas želi napraviti što više posla dok je u uredu, žele produktivnost na nivou, no neki smatraju da se to postiže samo na komplicirane načine. Ipak, za to je ponekad dovoljno primijeniti nekoliko jednostavnih stvari koje će odmah početi pozitivno djelovati na vašu produktivnost:

1. Pojednostavnite svoj radni prostor

Na početku svakog radnog dana posvetite par minuta organiziranju i ‘pospremanju’ vašeg radnog prostora. U osnovi to znači da s radnog stola uklonite sve ono što vam je nepotrebno, ali pritom budite vrlo kritični: doista pospremite u ladice sve ono što nećete koristiti taj dan, a pogotovo uklonite sve nepotrebne papire.

Osim usredotočenosti, to će smanjiti vrijeme koje vam je potrebno kad nešto tražite u uredu.

2. Obogatite svoj ured bojama ili biljkama

Boje mogu jako utjecati na vaše raspoloženje i produktivnost tijekom dana, ističe dizajnerica interijera Jenny Gauld. Primjerice, plava boja stvara osjećaj smirenosti i pomaže vam da se usredotočite, crvena je odlična za posao koji zahtijeva točnost i pažnju za detalje. A biljke vam mogu pomoći u smanjivanju glavobolje i umora.

U jednoj američkoj studiji otkriveno je da biljka na radnom mjestu može povećati produktivnost i kreativne performanse za čak 30 posto.

3. Oplemenite svoj radni prostor za produktivnost

Osim boja i biljaka, neki osobni predmeti mogu također utjecati da se na poslu osjećate ugodnije i opuštenije. Koliko god to možda nekima djelovalo trivijalno, slobodno na zidove okačite svoje diplome i priznanja – svaki put kad pogledate na njih, podsjetit ćete se na vlastiti uspjeh, a to će vas potaknuti da radite još bolje.

4. Najteži ili najdosadniji zadatak obavite prvi

Nekako je u ljudskoj prirodi da odugovlači s mrskim zadacima – ostavlja ih za kraj radnog vremena ili radnog tjedna, pa opet tako iznova. Poradite na svojoj samodisciplini i natjerajte se da najteži zadatak obavite prvi, pogotovo jer će vam se svi ostali u usporedbi s njim činiti lakši.

5. Ignorirajte e-mailove (bar neko vrijeme)

Konstantne obavijesti o pristiglim novim mailovima na mobitelu ili računalu svako malo će vas izbaciti iz fokusa i dekoncentrirati. Umjesto čitanja svakog maila čim stigne u vaš inbox, isključite notifikacije o pristizanju, ili ih postavite da vas izvještavaju o pristiglim mailovima u nekom razumnom intervalu – primjerice, svakih sat vremena.

6. Krećite se za produktivnost

Nemojte se ograničiti na svoj radni stolac. Čak i liječnici će vam preporučiti da dio radnog dana provedete stojećki, a zašto ne i – šetajući.

7. Neka vam mali zadaci budu prioritet

Mnogim ljudima se događa da svjesno lakše ili manje zadatke stavljaju na kraj svojih radnih rasporeda, vodeći se mišlju da će već naći vremena da ih obave. No, loša strana takvog razmišljanja je da si tako ponekad za kraj radnog vremena ostavite nekolicinu takvih manjih zadataka, koji će vam u konačnici oduzeti dosta vremena.

A još ako uzmete u obzir da ste pred kraj radnog vremena već umorni, nešto što biste ujutro obavili za pola minute, predvečer će vam oduzeti više – pet ili deset minuta. Pokušajte u svoj radni život implementirati sljedeće pravilo: sve zadatke za koje vam po vlastitoj procjeni treba do dvije minute, napravite odmah.

8. Uzmite kratke stanke

Bilo da je riječ o kratkoj šetnji ispred zgrade, odlaska do obližnjeg kafića, čitanje časopisa ili posjet kolegi u drugoj sobi, uzimanje kratke stanke od 10 do 15 minuta svaka dva sata – poboljšat će vam cirkulaciju, smanjiti naprezanje očiju pred monitorom te smanjiti napetost mišića.

9. Slušajte glazbu

Nošenje slušalica na ušima ne znači da ste nedruštveni. Dok radite, slušanje omiljene glazbe ili one za opuštanje može vam pomoći u fokusiranju i koncentraciji. Osim toga, time ćete i kolegama dati do znanja da ne želite biti uznemiravani.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor