SHARE

U čemu je tajna uspješnih i bogatih? Možda u tome što – piju. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, OECD, objavila je studiju prema kojoj je, suprotno uvriježenom mišljenju o alkoholičarima kao ljudima s dna društvene ljestvice, za ljude koji imaju visoko obrazovanje i društveni status veća vjerojatnost da piju alkohol. Kad je o opasnim količinama alkohola riječ, njima se u većini zemalja OECD-a upuštaju bogatije i bolje obrazovanje žene te siromašniji i slabije obrazovani muškarci.

U mlađim generacijama su se količine uživanja alkohola prema socioekonomskom statusu posve izjednačile između muškaraca i žena, kad je riječ o bogatima. Negativan utjecaj alkohola ipak postoji – u studiji se procjenjuje da je prosjek u članicama gubitak 1 posto BDP-a zbog šteta izazvanih pretjeranim pijenjem. Međutim, umjereno pijenje alkohola imalo je pozitivan utjecaj na plaće ispitanika.

Najbogatiji Australci i Nijemci su najskloniji alkoholu u zemljama obuhvaćenima istraživanjem, kao i najobrazovaniji Švicarci, barem u muškoj kategoriji. Među ženama vode Slovenke – u susjednoj državi najobrazovanije i najbogatije žene piju više nego u bilo kojoj drugoj članici OECD-a. Bogatstvo ima negativan utjecaj na pijenje samo među muškarcima u Češkoj, a obrazovanje samo među ženama u Koreji.

Studija ne uspijeva objasniti jesu li veće plaće umjerenih uživalaca alkohola uzrok ili posljedica pića. Od zanimljivijih podataka vrijedi još i istaknuti da u većini zemalja etničke manjine manje piju, kao i da su Australci opasniji za okolinu kad su pijani, odnosno da su ozlijedili najviše ljudi u alkoholoziranom stanju u istraživanom razdoblju.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor