SHARE

Najteži dio bilo kojih pregovora je ostati čvrst. Ne želite da vaš zahtjev ili odbijanje popuštanja prekinu pregovore. U tom slučaju, dobro je imati nekoga da bude “loš policajac”, čak i nekog tko nije prisutan u tom trenutku.

Kako poslovni blog Entrepreneur piše, imati na svojoj strani nekoga tko može lupiti šakom u stol čak i kad vi ne želite da vaše odbijanje prekine pregovore, je korisno. To znači, primjerice, da možete povesti prijatelja u čiju stručnost vjerujete, ili iskoristiti bračnog partnera kako biste prevladali određenu konfrontaciju. Naravno da želite kupiti XL model automobila, ali vaša supruga će biti protiv! Povesti nekoga (ili barem spomenuti), čija je uloga da bude loš policajac produžit će pregovore čak i ako odbijete ponudu:

Nekim ljudima je neugodno izravno reći što im odgovara ili ne odgovara. Korisno je imati partnera. Moja supruga je moj partner. Posavjetujem se s njom prije nego se obvežem na išta. Ljudi s kojima pregovaram znajuu za to. Mogu im reći da moram prvo provjeriti stvari s njom ili im reći: “Janica neće na ovo pristati.”

Bi li vaš prijatelj ili partner zaista pristao na nešto je posve nebitno. Ako ćete se oboje izjašnjavati, bilo bi dobro da uskladite priče ranije. Bez obzira na to, imati nekoga na koga ćete svaliti otpor u pregovorima olakšat će razgovore i pomoću u pregovorima. Prodavač vas može pritisnuti da se predomislite, kad ste samo vi u pitanju, ali neće inzistirati ako imate podršku prijatelja ili obitelji.