SHARE

Na Strategu smo do sada dali puno savjeta za produktivnost, i teško je odrediti koji je najbolji od njih. Nedavno sam na blogu Henrika Edberga pronašao rečenicu koja može poslužiti kao odlična pomoć za popraviti raspoloženje i odraditi vrhunski dan. Jednostavna, je univerzalna i svakodnevno primjenjiva:

Započnite svaki dan tako da obavite odmah najteži/najbitniji/najneugodniji zadatak.

To je sve.

Možda morate obaviti bitan poziv. Možda su vam se nagomilali emailovi koje niste odgovorili pa se morate baciti na njih. Možda morate dovršiti zadnjih nekoliko stranica seminara. Te su stvari često komplicirane i donekle neugodne.

Koji god vaš zadatak bio, riješite ga odmah ujutro. Ako to ne učinite, zadaci će se nagomilavati, problem će rasti, a posljedice njegovog neizvršavanja će postati sve teže.

Ako već nekoliko dana obveze odlažete, vjerojatno ćete je odgoditi i sutra. I preksutra. I tako u nedogled. A problem neće nestati; visit će vam nad glavom cijelo vrijeme poput kišnog oblaka.

S druge strane, ako dan započnete rješavanjem najtežeg zadatka, osjećat ćete olakšanje. Bit ćete opušteni i bolje ćete se osjećati u vlastitoj koži. A ostatak dana, i stvari s vaše to-do liste, činit će se mnogo lakšima i jednostavnijima. Zapanjujuće je koliku razliku čini djelovanje. Djelujte za produktivnost.

Dobar početak dana može vam koristiti i u drugim aspektima života. Osim što vam povećava produktivnost može vam i:

  • Popraviti društveno raspoloženje. Ako dan počnete s osjećajem društvenosti, cijeli dan ćete se osjećati u skladu s tim osjećajem. Ako ga pak počnete zatvoreno i obrambeno nastrojeno, teže će vam biti spustiti taj štit do kraja dana. Možete se koristiti pretpostavkom bliskosti. To znači da prije sastanka zamislite da se sastajete s dobrim prijateljem. Tako ćete automatski biti samopouzdaniji, opušteniji i ugodniji. Ovaj trik će vam pomoći čak i kad se ne osjećate previše društveno ujutro.
  • Podignuti razinu energije. Ako ujutro vježbate, ostatak dana ćete se biti puni energije. Ovo vam pogotovo može pomoći kad se osjećate kao zombi.

Po jutru se dan poznaje. Naš um je sklon da bude u skladu s našim prijašnjim djelovanjem. Iskoristite to kao prednost. Stupite u kontakt s najboljom stranom sebe tako da dan započnete na bolji način, potaknite produktivnost.

Držite se ovog savjeta barem jedan tjedan i vidjet ćete kako vam mali korak može odmah poboljšati život.

1 KOMENTAR

Comments are closed.