SHARE

Navikli smo slušati o pametnim telefonima kao o ubojicama produktivnosti. Ali, uz malo discipline (i deinstalaciju Facebook aplikacije), moj pametni telefon postao je moj veliki pomoćnik za produktivnost.

Evo šest načina na koje mi moj pametni telefon pomaže da budem produktivniji:

1. Online bankarstvo

Banka čije usluge koristim nudi mogućnost plaćanja računa na način da ih fotografirate. To je otprilike deset puta brže od toga da ukucavate IBAN brojeve u internet bankarstvo na kompjutoru i otprilike sto puta brže od toga da odete u poštu i tamo čekate u redu. Samo ta mogućnost uštedi mi veliku količinu vremena svakog mjeseca.

2. Elektroničke knjige

Iako za većinu čitanja koristim svoj Kindle, nisam zaboravio na mogućnost čitanja elektroničkih knjiga na pametnom telefonu. Ekran nije toliko ugodan za oči za dulje seanse, ali za popuniti desetak minuta kad negdje čekam u redu zadovoljava.

U telefonu uvijek imam nekoliko knjiga vezanih za posao, pa se obrazujem umjesto da se pitam kako ću utrošiti vrijeme dok se red na šalteru ne pomakne.

3. Mape

Appleova aplikacija Maps je vrlo jednostavna – ukucajte destinaciju i u trenutku ćete dobiti put kojim trebate ići, bez obzira idete li pješice ili automobilom. Aplikacija će vas glasom navoditi čak i kad pješačite pa ćete bez problema i brzo pronaći adrese na kojima još niste bili.

4. Sve moje bilješke na jednom mjestu

Koristim dvije moćne poslovne aplikacije, Evernote za bilješke i Wunderlist za to-do liste. Wunderlist mi je praktičan jer funkcionira na način da navečer mogu na svom kompjutoru nakucati listu zadataka za sutradan, a ujutro me spremna čeka na smartfonu i nosim je sa sobom cijeli dan.

Evernote radi u drugom smjeru – skupljam ideje za članke i projekte tijekom dana (bilo da je riječ o pisanim bilješkama, fotografijama ili nečem trećem), a navečer me sve čekaju uređene na kompjutoru. Divno.

5. Instant poruke

Ako već ne koristite Facebookov Messanger, trebali biste. Odnedavna je dostupan i ljudima koji nemaju korisnički račun na Facebooku. Najveća prednost mu je velika raširenost – ima ga više ljudi nego bilo koju drugu aplikaciju za instant poruke.

Otkad ga imam, to je najbolji i najsigurniji način za sve koji me trebaju kontaktirati.

6. Siri

Appleova virtualna asistentica je napredovala otkako se pojavila. Sad je već moguće smisleno zadati joj neki zadatak kad ne možete rukovati telefonom. Jučer sam se u autu sjetio da moram zakazati jedan poziv za srijedu u devet sati ujutro.

Pritisnuo sam gumb na slušalicama i rekao “Set reminder for Wendesday 9 a.m.”, na što je Siri pitala “Marko, what do you need to be reminded about?”. Rekao sam ime osobe koju moram nazvati, i sad imam podešen podsjetnik koji će mi u srijedu u devet reći koga moram nazvati. Sjajno.

7. Podcasti

Dok hodam gradom, trčim ili putujem javnim prijevozom, rado slušam podcaste. Ako vam engleski jezik ne predstavlja barijeru, možete se na taj način posve besplatno obrazovati i informirati o mnogim zanimljivim stvarima, pametni telefoni mogu poslužiti i za edukaciju.

Moji favoriti su ekonomski podcast Freakonomics, podcast o startup tvrtkama StartUp i dokumentarni This American Life.

1 KOMENTAR

Comments are closed.