SHARE

Možda ste kod nas to prvi put pročitali ove godine: ljeto se bliži kraju. Da, još traje kolovoz i jako je vruće, ali za nekoliko dana stiže prvo ozbiljnije osvježenje, dani su sve kraći, i prije nego trepnete, opet ćete sjediti za svojim radnim stolom ili u školskoj klupi.

Nadamo se da ste dobro iskoristili ovo ljeto, da ćete na jesen biti spremni za nove uspjehe, produktivniji, mudriji, manje podložni stresu. Ako i niste posve zadovoljni time kako se stvari odvijaju, još ima izgleda za popravak rezultata.

Stoga donosimo pet pitanja koja bloger Henrik Edberg sebi često postavlja kako bi utvrdio je li mu život na idealnoj putanji. Iskoristite njegova pitanja kako biste utvrdili izvlačite li maksimum od ovog ljeta:

1. Je li ovo korisno?

Lako je potrošiti vrijeme na stvari koje nisu važne. Satima, danima i mjesecima se ljutiti na nekoga, vrtiti film s nekom pogreškom ili neuspjehom za koji krivimo sebe, zamarati se negativnostima i sve više i više se osjećati kao žrtva.

Na to možete potrošiti mnogo vremena.

Stoga se često pitam, je li to što radim korisno, kako bih se suočio s vlastitim mislima. Radim to kako bih ulovio sam sebe na djelu i probudio se kad zapnem u petlju negativnih misli. Na taj način u životu imam manje patnje. Rasipam manje vremena i trošim taj vrijedni resurs na pronalaženje praktičnih rješenja.

2. Što je najvažnija stvar koju mogu sada učiniti?

Izgubite li se u onome što radite tijekom dana, tjedna ili života, ovo pitanje može biti jako korisno. Neće vam uvijek dati odgovor koji želite, jer je najvažnija stvar koju biste trebali učiniti upravo sada vjerojatno i jedna od najtežih stvari.

Ali pomoći će vam da se usredotočite na onih nekoliko stvari koje su zaista važne na svakom polju vašeg života. A ako vam se čini da je preteško, onda se samo zapitajte…

3. Koji mali korak mogu poduzeti kako bi se stvari pokrenule?

Ovo je moje omiljeno pitanje kad želim krenuti s nečim novim, ili ponovno pokrenuti nešto što sam iz nekog razloga zapustio. Jer su stvari na taj način lakše.

Ovo pitanje mi pomaže da pobjegnem od navike odugovlačenja i pomaže mi da izbjegnem nuspojave te navike, kao što su pad samopouzdanja, samoprezir i mnogo vremena potrošenog na skrivanje.

4. Postoji li itko na svijetu kome je trenutno gore nego meni?

Ovo pitanje rijetko daje ugodan odgovor, ali me s lakoćom budi iz negativnog razmišljanja i samosažaljevanja. Prirodno je povremeno žaliti samog sebe, barem na kratko. Ako se ne potrudite da proradite takve prirodne impulse u negativnim situacijama, oni će se vratiti kasnije. I tako ćete se bez razloga osjećati utučeno ili ćete se ljutiti na ljude koji vam nisu ništa skrivili.

U mom iskustvu, takva stanja mogu otići predaleko. Lako je zapeti u takvim razmišljanjima. Stoga koristim ovo pitanje kad god osjetim da je moja perspektiva postala preuska. Tijekom godina, naučilo me da budem zahvalan na svom životu.

5. Hoće li ovo biti važno za pet godina? Ili za pet tjedana?

Ovo pitanje mi pojednostavljuje stvari. Pomaže mi da ne radim slona od muhe, da stavim stvari u zdravu perspektivu, da sačuvam svoju energiju i usredotočenost od prijetećih briga. Ovo je zaista divno pitanje.