SHARE

I kad niste na poslu, još uvijek mislite o poslu, ili radite s neke druge lokacije – možda je to vaša životna priča, iako se smatra da je bolje razdvojiti posao i život u potpunosti, ili, prema nekim drugim mišljenjima, graditi balans jednog i drugog, balans posla i života.

Međutim, multitasking vas čini glupima, što ne ide na korist vama, vašem poslu niti vašim bližnjima.

Evo nekoliko savjeta o postizanju balansa posla i života s bloga Dash of Wellness:

1. Organizirajte se

Kad se puno toga događa kod kuće i na poslu, teško je pratiti što je što. Organizirajte se – nabavite rokovnik u kojem ćete bilježiti sve predstojeće događaje (kućne i poslovne), kako biste izbjegli preklapanje. Ili upotrijebite aplikaciju – i onaj Calendar koji je već instaliran na vašem iPhoneu će biti dovoljan. Nedjeljom razmislite o predstojećem tjednu, popišite što treba obaviti i što se događa, jer kad krene tjedan, počet ćete zaboravljati. Zapišite čak i najbanalnije zadatke poput kupovine namirnica te zakažite termine za svoje treninge kako biste ostali odgovorni prema sebi. I razveselite se danima tijekom kojih nemate ništa isplanirano!

2. Prilagodite se

Važno je znati da se sve može promijeniti u trenutku. Morate znati što treba obaviti, ali nikad se nemojte previše uljuljkati u rutinu. Pogotovo ako ste u braku ili imate djecu. Vaši članovi obitelji možda imaju planove koji su u koliziji s vašima, a za koje nećete niti znati do posljednjeg trena. I očekivat će se da se tamo pojavite! Balansiranje posla i života je igra oduzimanja i davanja. Samcima je lakše održati postavljeni raspored, ali ni kod njih nije moguće izbjeći nepredviđene situacije.

3. Nemojte se kriviti

Oprostite sebi ako propustite obiteljski događaj zbog posla ili sastanak zbog nečega što se događa u vašem privatnom životu. Krivnja stvara mnogo negativne energije, koja može uzrokovati anksioznost i, posljedično, depresiju. Shvatite da je ponekad u redu reći ne, i da ne možete biti na dva mjesta odjednom.

4. Vježbajte

Uz tjelovježbu, naravno, ide zdrava prehrana i dovoljno sna. Održavanje zdravog životnog stila pomoći će vašem mentalnom i tjelesnom zdravlju. Ali svi znamo da nije lako pronaći vrijeme za trening nakon radnog dana. Možda vježbe za radnim stolom? Mnogo je načina za ostati fit u uredu. Ili možete vježbati kod kuće, možda nabaviti traku za trčanje za zimske mjesece. U svakom slučaju, ključno je pronaći vrijeme u zaposlenom radnom danu za malo pažnje posvećene vlastitom zdravlju.

5. Odmorite se i od jednog i o drugog

Ne možete biti uspješni ni u čemu ako se prvo ne pobrinete za sebe. Otkrijte što vas najbolje opušta. Možda je to trening, ako to ujedno znači i priliku da se malo iznojite daleko od ureda i obitelji. Malo vremena u osami pomoći će vam da obnovite svoju razinu energije, a vaš posao i život od toga će imati velike koristi.