SHARE

Neki vole raditi od kuće i ne kriju da je to najbolja pogodnost njihovog posla te koriste blagodati rada od kuće. Nose udobne papuče, u ugodnom okruženju, s hladnjakom pri ruci i daleko od dosadnih kolega iz računovodstva.

Nekima je to životni ideal, dok za druge rad od kuće predstavlja veći stres od vožnje Zagrebačkom avenijom na prvi dan škole u 16 sati poslijepodne uz laganu kišicu. Uz stotinu distrakcija koje im odvlače pozornost, rad od kuće za njih postaje noćna mora, u kojoj su još uz sve to i usamljeni.

Prije nego krenete sa svojim mailovima i zadacima, priredite si šalicu kave i pročitajte listu savjeta koju blog Pick the Brain nudi za učinkovitiji i ugodniji rad od kuće:

1. Tu ste zbog posla, ne zbog odmora

Kad radite od kuće, lako možete pomiješati svoj prostor za odmaranje s radnim prostorom. Izborite se protiv zbunjenosti na način da stvorite radno okruženje slobodno od suvišnih stvari, opremljeno samo alatima koji su vam potrebni za radni dan. Izdvojite malo vremena za uređenje radnog prostora u kojem ćete raditi s užitkom.

2. Držite se radnih sati

Odredite svoje radno vrijeme i budite svjesni da ono služi za rad. To vrijedi i za trenutak kad radno vrijeme završi – tada je vrijeme za prestanak rada, ili će vam granica između rada i slobodnog vremena postati nejasna, i radit ćete prekovremeno, a da toga niste ni svjesni. Rad do kasno u noć iako ste već odradili cijeli dan, ili kasni početak ujutro zbog distrakcija mogu ugroziti produktivnost, pa se držite vremenske rutine koja je u skladu s vašim ugovorom.

3. Odjenite se za posao

Lako je misliti da možete ostati cijeli dan u pidžami, ali ako to učinite, zaboravit ćete na važnost prve točke ovog članka. Da, možete se odjenuti udobno, ali ne toliko udobno da pomislite da ste tu zbog odmora, a ne zbog posla. Odjenite se kao da vam klijenti svakog trenutka mogu banuti na vrata.

4. Isključite društvene mreže

Osim ako ih koristite za posao, isključite svoje društvene mreže. Isto vrijedi i za obavijesti na vašem mobilnom telefonu, još jednu stvar koja vam odvlači pozornost. Ako trebate koristiti društvene mreže za rad, postoje aplikacije pomoću kojih možete odjednom podesiti objave i druge aktivnosti za cijeli dan.

5. Stvorite radni ugođaj

Sami znate što vam najbolje odgovara, glazba, mirisne svijeće ili mali zalogaji pri ruci. Potrudite se da stvorite pozitivnu atmosferu za svoju produktivnost.

6. Istegnite se

Lako je sjediti cijeli dan i ne primijetiti koliko je sati prošlo. Velika dobrobit rada kod kuće je da bilo kada možete zastati i istegnuti mišiće. Izvedite osnovnu rutinu istezanja svakih nekoliko sati i provjetrite prostor.

6. Budite uredni

Uredan radni stol neizostavno vodi do urednog uma, pa se pobrinite da na stolu nemate suvišnih stvari. Jedna od dobrih metoda je da pred sobom imate samo onaj papir na kojem trenutno radite, a da sve drugo pospremite.

8. To-do liste

Što je danas na rasporedu? Što ste postigli do kraja dana? Ako ne znate odgovor, je li to stoga jer ste dekoncentriratni od rada od kuće? Koristite aplikacije za to-do liste kako biste ostali produktivni.

9. Nezaposlenima pristup zabranjen

Volimo naše obitelji, cimere, ali ponekad su oni najveća smetnja pri radu od kuće. Uvjerite ih da poštuju vaše radno vrijeme i ostave vas na miru dok radite. Pronađite vremena za njih tijekom pauza, kako se ne bi osjećali izolirano dok radite.

10. Prihvatite sve što se nudi

Rad od kuće može značiti više fleksibilnosti u vašem životu, pa uživajte u blagodatima. prošetajte psa u vrijeme ručka, kupujte online i znajte da ćete biti kod kuće kad stigne poštar s paketom, darujte svoje vrijeme koje bi gubili na prijevoz djeci ili hobiju. Samo ne zaboravite, zadržite produktivnost na prvom mjestu.