SHARE

Nedavno sam čitao da je sjedenje za poslom gotovo ubojito (čak i ako vježbate) i da Amerikanci koriste sve više stajaćih stolova u tvrtkama.

Ali nedavno istraživanje je pokazalo da sjedenje nema veze sa smrtnošću. Međunarodni tjednik epidemiologije je otkrio da sjedenje ne ubija ljude, ali da su ljudi koji šetaju od metroa do posla bili zaštićeniji zbog viška fizičke aktivnosti.

Mnogi radnici u SAD-u koji su isprobali rad “stojeći za stolom” rekli su da im je to bilo izuzetno iscrpljujuće i bolno, a remetilo im je i koncentraciju. Sveučilište Cornell je potvrdilo da je to nezdravo, i rekli su da bi trebalo izbjegavati stajaće stolove, i uzimati redovite pauze.

Umjerena i redovita vježba ključ je zdravlja. Znanstvenici kažu da je savršena količina lagane vježbe oko 150 minuta tjedno, odnosno 22 minute dnevno.

Stranica wisebread je ponudila 6 savjeta kako ostati zdrav na radnom mjestu:

1. Odšetajte do koleginog stola umjesto da mu šaljete sms ili mail.

Budući da znanstvenici predlažu da se ustanete svakih 20 minuta, i budući da je komunikacija licem u lice u pravilu najjasnija, svakodnevna šetnja zbog suradnje dobar je način da nekoliko minuta vježbate.

2. Kako ostati zdrav na radnom mjestu? – Idite biciklom na posao

Svaki put, kad mi vremenski uvjeti to dozvoljavaju, na posao dolazim biciklom. Ne samo da je zdravo i jeftino, nego ćete i biti vedriji na poslu. Bicikliranje ima pregršt prednosti.

3. Na ručak otiđite pješice

Na pauzi za ručak s kolegama se prošetajte barem 300 metara do restorana ili drugog mjesta za obrok. To je dobra vježba!

4. Ako radite od kuće, odmorite se uz kućanske poslove

Ako radite od kuće, nakon što dovršite bitan zadatak, obavite jednostavan zadatak, primjerice stavite odjeću na pranje ili operite suđe. Pritom slušajte i dragu vam glazbu, kako bi vam to bilo lakše.

5. Počnite pušiti

Šalim se, nemojte početi. Nipošto. Ali možda ste primijetili da u uredu pušači češće odšetaju na pauzu. Otiđite s njima vani. Oni ne zaslužuju više pauza od vas samo zbog ružne navike.

6. Isprobajte fitness uređaj

Postoje brojni uređaji koje vam mjere aktivnost tijela, primjerice Fitbit koji vam mjeri broj koraka. To vas može potaknuti da se više krećete.

1 KOMENTAR

Comments are closed.