SHARE

Jednostavnost ne znači samo baciti suvišne stvari iz garaže ili urediti ormare. Koliko god volimo čiste, lijepo složene ormare i puno prostora u garaži, jednostavnost nije samo ono što je okom vidljivo. Ona ide mnogo dublje od toga.

Postoji drugi aspekt jednostavnosti, onaj koji otkriva ono što je suvišno iznutra, mentalno “smeće” koje uvijek nosite sa sobom. Ta vrsta jednostavnosti može vas učiniti svjesnima sabotaže samog sebe, kojoj dopuštate da se odvija u prostoru među vašim ušima.

Kad osjećamo da nas život razvlači na sto strana, situacija se doima kao da je izvan kontrole, ali što kad bismo na trenutak povjerovali da nam je nadohvat ruke moć da postignemo stanje u kojem smo snažni i smireni?

Krivac je u nama. Utkan je u ljudske navike, blokira naš put do jednostavnosti. Krivac je naša tendencija da sve zakompliciramo.

Većina nas sjajno zna zakomplicirati jednostavne stvari. Osjećamo nemir i stres u životima jer sami sebi dodajemo presing gdje ga ne bi trebalo biti. Duljimo i duljimo opisujući jednostavan pojam. Pišemo dulje mailove, poruke i postove na društvenim mrežama, nego bi bili potrebni za objašnjavanje onog što želimo reći. Burno se prepiremo s voljenim osobama oko nebitnih pitanja. I tako redom.

Ako radite nešto od toga, patite od mentalnog nereda, koji zauzima previše mjesta u vašem umu. Ali niste sami u toj borbi, i niste sami u želji za manje komplikacija i više jednostavnosti u životu.

Idemo sad na “kako”. Evo pet načina kako nadmudriti vlastiti mentalni nered snagom jednostavnosti. Što češće primijenite te strategije, prije ćete pojednostaviti svoje misli, a život će vam se približiti esenciji jednostavnosti:

1. Propitujte svoje priče

Znate kako kažu, ne vjerujte svemu što pročitate ili čujete. Ne vjerujte trač rubrikama, crnim prognozama kolega niti “šokantnim vijestima” koje vidite na televiziji, dok ih ne provjerite.

Isto vrijedi i za vaš unutarnji svijet – vaše misli.

Svi imamo neke priče o sebi, čak i kad ne mislimo o njima kao o pričama. Dokaz: koliko često zastanete i logično razmislite o tome što stvarno mislite o svojim odnosima, navikama, izazovima? S druge strane, koliko često jednostavno lupite bilo koju misao ili emociju koja vam padne na pamet – tj. unaprijed pripremljenu priču koje se držite – bez razmišljanja.

Priče mogu biti kratke, primjerice “ja ne znam dobro pisati”, “ne ide mi joga” ili “imam urođeni problem s odugovlačenjem”. Ako zagrebemo dublje, rado ćete objasniti i zašto je tomu tako.

Znači, ovdje je vježba čišćenja u tome da propitate svoju priču. Uzmimo primjer s pisanjem. Zapitajte se: zašto mislim da ne znam dobro pisati? Kako bi bilo biti dobar autor? Mogu li opisati svoju trenutnu razinu pisanja na korisniji način za mene?

Iznenadit ćete se koliko će vam proces propitivanja pomoći da pronađete bolje i točnije verzije svojih priča. Pokušajte!

2. Dokažite sebi moć afirmacija

Možda ste čuli za pozitivne afirmacije. To su izjave kojima potvrđujete ili implicirate da je nešto već takvo, primjerice:

  • Ja sam dobar pisac.
  • Ja sam talentirana osoba.
  • Ja sam dobra i srdačna osoba.

Budimo iskreni. Ako se osjećate frustrirano i nesretno, imate li volje izgovarati pozitivne afirmacije, i, još važnije, vjerovati u njih? Hm… vjerojatno ne. Kako onda nadmudriti svoju negativnu stranu? Tako da razoružamo takozvana lupetanja.

Lupetanja su pokvarene grozne stvari koje vaša podsvjest izbacuje svaki put kad ima priliku. Ideja je da upotrijebite te unutarnje demone na način da stvorite unutarnji dijalog s njima, koji će vam pomoći u prevladavanju mentalnog nereda i negativnosti.

Evo zabavnog načina za razmišljanje o tome: sjećate li se starih crtića, u kojima se vrag pojavi na jednom ramenu lika, a anđeo na drugom? Vaša lupetanja su vragovi, a afirmacije anđeli. Na vama je samo da odigrate ulogu sebe.

Krenimo od lupetanja koje vam uništava um: “Uvijek ću ostati sam/a.”

Afirmacija odbija to: “Ustvari, pronaći ću s kime provesti život.”

Sad se lupetanje vraća: “Stvarno, kada? Za 50 godina?”

Na što kažete: “Ne znam točno, ali vjerujem u to?”.

“Otkud tolika samouvjerenost?”, javlja se lupetanje.

“Jer sam sjajna osoba puna ljubavi kojima ima toliko toga za ponuditi”, kaže afirmacija.

Na što lupetanje odgovara: “A da? Kako onda da se to još nije dogodilo?”

A vi odgovarate: “Pa, sve u životu dolazi u pravo vrijeme.”

Možda vam je ovo smiješno, ali vjerujte, ako se obvežete da ćete činiti to (a možda je dobro to i zapisati), bavljenje unutarnjim mislima doživjet ćete kao pospremanje, a i shvatit ćete koliko je duboko korijenje vaših negativnosti.

3. Provucite misli kroz tri ključna filtera

Ponekad vam se žuri, a još imate i loš dan. Na takve dane, vježbe mentalnog pospremanja koje ja koristim su super brze i drže me pod kontrolom.

Ponekad žalim zbog riječi izrečenih nekad davno u svađama. U međuvremenu sam otkrila jednostavan trik koji mi je pomogao u promjeni ponašanja. Evo kako radi:

Prije nego išta kažete, provucite svoje misli kroz tri ključna filtera, i ne govorite ako ne dobijete odlučno DA kao odgovor na sva tri pitanja.

  • Je li to istina?
  • Je li to dobronamjerno?
  • Pomaže li?

Primjerice, u glavi vam se vrti misao da vašem partneru nije stalo do vas, i upravo se spremate izreći to jer ona ili on nije izvršio zadatak za koji ste ga zamolili. Upitajte se: je li istina da njoj ili njemu nije stalo do mene? Je li to što ću reći dobronamjerno? Pomaže li to nekome?

Upamtite da riječi ne možete vratiti. Štoviše, nikad nećete zažaliti ponašanje na istinit, dobronamjeran način koje pomaže. Stoga se naviknite koristiti tri filtera.

4. Ophodite se prema sebi kao prema najboljem prijatelju

Svi smo čuli izraz “Ne činite drugima što ne želite sebi”, ali vidite li ironiju? S godinama sam shvatila da se rijetko odnosim prema drugima kao prema sebi. Prema drugima sam ustvari puno bolja. A sebe tretiram s toliko ljutnje, strogosti i nestrpljenja, i znam da nas je mnogo takvih.

Kad ste zadnji put sebi rekli nešto lijepo? Kad ste zadnji put uzeli sebe za ruku, ili se zagrlili?

Loš odnos prema sebi je epidemija u društvu koje ga ne razlikuje od discipline ili želje za uspjehom. Šteti nam više nego što pomaže.

Mentalno pospremanje ovdje uključuje tvrdnju: Odnosite se prema sebi kao što se odnosite prema osobama koje volite. Kako se ponašate prema njima? Jeste li ljubazni, promišljeni, puni opraštanja i suosjećanja? Sad učinite isto za sebe. Naposljetku, niste li vrijedni istog tretmana, ako ne i boljeg? Naravno da jeste!

5. Pojednostavljujte, pojednostavljujte, a onda još pojednostavite

Najlakše, ali i najzahtjevnije pospremanje odnosi se na pokušaj pojednostavljenja. Kad ne znate kako se nositi sa svojim mentalnim smećem, uznemirujućim mislima ili samo općim osjećajem da vas je život pregazio, odmaknite se i zapitajte:

  • Kako mogu pojednostaviti ovu situaciju?
  • Što mogu otpustiti, a da ništa ne izgubim?

Smislite bar jednu kreativnu metodu pojednostavljivanja, kako bi stvari bile manje složene, a vaša situacija lakša. Možda vam petominutna stanka može pomoći da riješite problem. Možda se možete riješiti jedne nepotrebne obveze. Možda možete eliminirati distrakcije na određeni period. Ili možda jednostavno odlučite da od sada prihvaćate tu stvar takvom kakva je, i ne dižete paniku oko nje.

Samo upamtite da ova dva pitanja pale kod svih situacija, i dopuštaju vam da se odmaknete i odaberete najbolje rješenje.

(Prilagođeno s Marc and Angel)

1 KOMENTAR

Comments are closed.