SHARE

Osjećaji su ono što nas čini ljudima, ali ponekad nas ta naša “ljudskost” odvodi u propast, koju bismo mogli izbjeći kad bi naučili kontrolirati emocije. Na radnom mjestu je bilo slučajeva u kojima su zaposlenici planuli pred šefovima, jer im je tvrtka umanjila plaću i pogodnosti. Ti zaposlenici gotovo uvijek završe bez pogodnosti, ali i bez posla.

Emocije nisu same po sebi loše, često su upravo one razlog naše kreativnosti i motivacije. Ali ne možete birati što osjećate. Anne Frank je napisala: “Osjećaje je nemoguće ignorirati, bez obzira koliko oni nepravedni i nezahvalni bili.”

Osjećaje je potrebno izbaciti iz sistema, ali na konstruktivan način. Kako kontrolirati emocije u bilo kojoj situaciji? Evo nekoliko savjeta blogera Edwarda Warnera:

1. Izbjegavajte nagle promjene raspoloženja

Reguliranje osjećaja možemo usporediti s termostatom. Ne želimo da nam sobna temperatura bude ni previsoka, ni preniska. Isto vrijedi za emocije. Prevelika uzbuđenost u nekoj situaciji može biti jednako neprikladna kao razjarenost i depresija. Ljudi koji nauče držati emocije pod kontrolom staloženi su, i ne dopuštaju nagle promjene raspoloženja.

2. Zastanite i promislite

Ako imate osjećaj da ćete prekipjeti u određenoj situaciji, zastanite, i promislite. Umjesto da reagirate odmah, razmislite prije nego reagirati. Kad izgubite staloženost trebate se odmaknuti i ponovo fokusirati, u suprotnom ćete požaliti prenagljenu reakciju. Nemojte da vas emocije nadvladaju, usporite i koncentrirajte se na jednu po jednu stvar. Tako ćete povratiti mirnoću uma, i moći ćete reagirati taktično.

3. Izbjegavajte preplavljenost osjećajima

Preplavljenost osjećajima je stanje kad vas određen tip emocija (sreća, ushit, ljutnja, ili tuga) potpuno preuzme. Obično je popraćen fizičkom reakcijom, primjerice povišenim bilom, ubrzanim disanjem, slabljenjem koljena, znojenjem dlanova, ili mučninom. To su jasni znakovi da su vas osjećaji preplavili, i da trebate procesirati informacije postepeno, kako bi ih ukrotili.

4. Kako kontrolirati emocije: vježbajte disanje

Pri tjelesnoj reakciji na nasrtaj emocija, pojavljuju se razni impulsi koji stežu vaše srce i mišiće. Najučinkovitiji način za rješavanje takve “tenzije” je putem dubokog disanja. Dubokim udisajima šaljemo više kisika prema mozgu, a to pomaže pri opuštanju. Samo prekinite svaku radnju, zatvorite oči, i pratite sljedeće upute: vrlo sporo udišite kroz nos i brojeći do pet. Potom držite dah još 2 sekunde, pa opet vrlo sporo izdišite kroz usta pet sekundi. Ponovite vježbu barem deset puta.

5. Izbjegavajte društvo pretjerano emotivnih ljudi

Zanimljivo je kako se lako emocije mogu prenijeti na drugu osobu. Upravo zato je najbolje izbjegavati ljude koji su stalno negativni – vrlo lako vas mogu zaraziti čemerom. Udaljite se od pretjerano emotivnog društva ako želite biti staloženi. Što manje drame u životu, to bolje.

6. Razmišljajte o rješenju, a ne o problemu

Burne reakcije u kompliciranim situacijama velik su problem. U redu je biti ljut ili tužan, ali nije u redu držati se problema kao pijan plota, umjesto da ga rješavate. Promislite o načinima na koje možete riješiti tešku situaciju. Osmislite nekoliko potencijalnih rješenja problema, izradite listu, i isprobajte jedno po jedno rješenje.

Uvijek nastojte stvari sagledati iz više kuteva. Budite što objektivniji pri sagledavanju “dobrih” i “loših” strana pojedine situacije. Ako ste prezadovoljni, promislite bi li se situacija mogla lako okrenuti nagore? Postoji li način da poboljšate situaciju kad ste potišteni? Takav tok misli će vam pomoći da regulirate osjećaje, i da koristite razum pri djelovanju.