SHARE

U posljednje vrijeme na internetu je lako pronaći puno vijesti vezanih za kavu. Većina studija iz članaka potvrđuje prednosti redovitog pijenja kofeina. Postoji li prevelika doza? Postoji li optimalna doza, koja nam može uvelike poboljšati kvalitetu života?

Čitao sam o tome kako kava snižava krvni tlak, povećava energiju, umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Većina stručnjaka se slaže da je umjerena doza kave dobra za zdravlje. No najnovija studija objavljena u tjedniku “Journal of Alzheimer’s Disease” pokazuje da je umjereno konzumiranje kave bolje za naš mozak nego što smo isprva mislili.

Što je to blago kognitivno oštećenje, i kakve veze ima kava s tim?

Svi znamo da su stari ljudi skloniji bolestima, mentalnim i fizičkim; neki su to možda vidjeli iz bliskih primjera. Prije razvijanja ozbiljnih oboljenja, nekima postepeno opadaju kognitivne funkcije, i to se zove “blago kognitivno oštećenje“. Takvo stanje je ozbiljnije je od normalnog starenja, ali je puno blaže od bolesti poput Alzheimerove.

Blago kognitivno oštećenje često prethodi demenciji i Alzheimerovoj bolesti. Prema Mayo klinici, dobivanje blagog kognitivnog oštećenja uvelike povećava rizik od razvijanja ozbiljnijih kognitivnih oboljenja.

Izgleda da pijenje nekoliko šalica kave dnevno umanjuje rizik od razvijanja tih blagih problema povezanih s pamćenjem, govorom i razmišljanjem.

Kako znamo? Pogledajmo pobliže dokaze.

Studija o tome kako je kava lijek za mozak

Istraživači su proučavali povezanost između prosječnog unosa kave (redovitog ili promjenjivog), i sklonosti, odnosno vjerojatnosti za dobivanje blagog kognitivnog oštećenja. Uzorak im je bio 1 445 “kognitivno normalnih” staraca u dobi od 65-84 godine.

Neki sudionici su počeli piti manje količine kave dnevno, šalicu ili manje, i povećali unos na jednu do dvije šalice. Drugi su stalno pili šalicu do dvije dnevno tijekom trajanja studije.

Rezultati nalažu da su sudionici druge skupine (koja je redovito pila šalicu do dvije), imali manji rizik od razvijanja blagog kognitivnog oštećenja od prve skupine (koja je postepeno povećavala odnosno smanjivala unos).

Što kaže znanost

Postoji razlog zašto mnogi od nas ne mogu normalno funkcionirati bez jedne, odnosno dvije šalice kave dnevno. Kad kofein uđe u naše tijelo, on sprječava apsorpciju određene kemikalije koja inače blokira druge osjetilne kemikalije u mozgu. Laički rečeno, pijenje kave daje nam više energije, i može potencijalno, uz redovitu i umjerenu konzumaciju, usporiti mentalne bolesti koje dolaze u starosti. Kad te osjetilne kemikalije mogu nesmetano ploviti, naši mozgovi će lakše ostati u boljoj formi.

Što izvući iz ovog

Gore navedena studija nije pronašla povezanost između visokog ili niskog unosa kave i smanjenja rizika od blagog kognitivnog oštećenja, što znači da je umjerena količina, šalica do dvije dnevno, bila učinkovita. Umjerenost je, kao i uvijek, najbolja opcija.

Mnoge dosadašnje studije su pokazale da se ne moramo odricati jutarnje kave. Kava je lijek za mozak, ali u ničemu nemojte pretjerivati. Za bistar um u poznim godinama, pijte umjereno, šalicu do dvije dnevno.

1 KOMENTAR

Comments are closed.