SHARE

Ako ste kao većina Facebook korisnika, često bezumno scrollate i pregledavate News Feed bez pravog razloga, a to znači da ste razvili ovisnost. Facebook je moćna stranica, ali može vam uvelike uništiti kvalitetu života.

Prvo trebate, kao ja, priznati da ste ovisni o Facebooku. Kako bi se riješili bilo koje ružne navike, morate razumjeti koji psihološki motivi su vas natjerali da uopće razvijete ovisnost. Evo 5 vrlo čestih razloga:

1. “Scrollanje” Facebookom je znak odugovlačenja

Facebook potiče našu sklonost odugovlačenju, jer ima news feed koji nudi opciju beskonačnog scrollanja. Koliko god daleko otišli, uvijek će biti još statusa i memea koji vas odvlače od stvari koje biste trebali raditi. Stoga je korisno promijeniti pogled na Facebook. Nemojte na njega gledati kao na mjesto za druženje i ubijanje vremena, već kao na protivnika produktivnosti i smisla. Sad više nije toliko primamljiv, zar ne?

2. Prekomjerno objavljivanje je znak samoće i neodlučnosti

Facebook je nalik dosadnom reality showu koji je dostupan u bilo koje doba dana. Trebate li uistinu ljudima pokazati što ste jeli? Sumnjam. Nemojte dijeliti trivijalne stvari. Shvatite da to radite jer ste usamljeni. Traženje tuđšeg mišljenja često je znak neodlučnosti i niskog samopouzdanja. Ako dobijete pogrešan savjet, lako možete kriviti druge za neuspjeh, i štititi vlastiti ego.

3. Pretjerano promatranje drugih ljudi na Facebooku dovodi do nezdravih usporedbi

Na Facebooku je lako postati “stalker”. Postoje dva primarna uzroka za ovo, i niti jedan od njih nije lijep. Ako promatrate profil bivše/g, vjerojatno živite u prošlosti. Tražite profesionalnu pomoć ako ne možete krenuti dalje. Ako promatrate profil simpatije, bilo bi bolje da nešto poduzmete u vezi toga. Pošaljite im poruku kako bi započeli razgovor. Ako to dobro prođe, pozovite ih vani. Stalkanje može biti i put do patnje. Ionako je teško ne uspoređivati se s drugima. Facebook samo olakšava usporedbe.

4. Opsesivno provjeravanje notifikacija je znak da ste nestrpljivi, i da previše udovoljavate drugima

Na Facebooku je lako dobiti kratkotrajno zadovoljstvo. Vaš mozak puni se dopaminom svaki put kad vidite crveno svijetlo na ikoni za notifikacije. Dopamin je kemijski spoj koji nas tjera da tražimo zadovoljstvo kroz hranu, seks i droge. Užitak zvuči izvrsno u teoriji, ali dopamin vas tjera na samodestruktivno ponašanje. Ako postanete rob notifikacija, brzo ćete uništiti samokontrolu. A tu je i naša potreba za prihvaćanjem od drugih. Svaki put kad dobijete “Like”, vaš mozak misli da to sigurno znači da se nekome sviđate. Nastavite tako i uskoro ćete postati poput narkomana koji živi za sljedeći “šut.”

5. Stalno osvježavanje news feeda je znak da se bojite da ćete nešto propustiti

Facebook vam uništava koncentraciju, jer vam stvara strah od propuštanja nečeg važnog. Čak i dok ste na kavi s prijateljima, provjeravate news feed, jer ne želite propustiti zanimljive objave. Neki i u vožnji provjeravaju inbox, ne bi li im slučajno došla zanimljiva poruka. I onda bum: izgubite prijatelje, odnosno život.

Kako se riješiti ovisnosti o Facebooku? Pratite ovih 5 koraka:

1. Priznajte da ste ovisni

Ne možete riješiti problem ako negirate da on postoji. Nemojte očajavati, ali priznajte da ste ovisni o Facebooku. I ja sam. Nema razloga za sram. Podijelite svoj problem s prijateljem kojem vjerujete, pogotovo ako se i on želi riješiti iste ružne navike.

2. Budite svjesni okidača koji potiču tu ovisnost

Možda se ne odnose svi gore navedeni psihološki okidači na vas. To je u redu. Fokusirajte se na one u kojima ste se prepoznali. Ako niste sigurni, postoji vježba koja će vam pomoći. Preko nje ćete otkriti zašto vam je toliko teško riješiti se navike. Uzmite bilježnicu (dnevnik) i napišite sljedeće stvari, dok ne pronađete sličnosti:

  • Što sam radio? (“scrollao”, previše objavljivao, “stalkao”, pregledavao notifikacije, ili osvježavao news feed)
  • Kad sam to radio? (na poslu, odmah nakon buđenja, neposredno prije počinka, tijekom izlaska, itd.)
  • Što se dogodilo prije toga (možda neki stresan događaj, koji bi mogao biti značajan)
  • Kako sam se tad osjećao? (opišite pridjevom vaše raspoloženje prije, i nakon tog stresnog događaja)

3. Osvijestite naviku

Ovo je najučinkovitiji korak za rješavanje ovisnosti o Facebooku, ako budete ustrajni. Svaki put kad uđete u iskušenje da objavite status ili osvježite news feed, prepoznajte što vas tjera na to (navika – a NE svjesno ponašanje). Ovo je posebice moćno ako savladate korak broj 2, jer ćete moći shvatiti koji je okidač zaslužan za to.

4. Budite suosjećajni prema sebi, unatoč frustriranosti

Facebook vam siše vrijeme, ali to ne znači da se trebate kritizirati svaki put kad se ulogirate. Psiholozi smatraju da je odugovlačenje krivi način nošenja s problemima. Ako ste prekritični, osjećat ćete se loše, što će vas na kraju dovesti u još veće iskušenje. Samoprijezir vodi u propast. Možda ćete pomisliti da ste beznadan slučaj, jer ste “pre lijeni”. Ako želite rabiti ružnu naivku, morate biti suosjećajni prema sebi samima.

5. Jeste li ovisni o Facebooku? Zamijenite tu naviku neko pozitivnom

Lako je riješiti se ružne navike kad je zamijenite dobrom. Primjerice, svaki put kad poželite provjeriti news feed, uzmite knjigu u ruke. Rezultati će vas iznenaditi. Tih “par minuta razonode” mogu se protegnuti na sate. Dok ste Facebooku, uključite alarm koji će se oglasiti nakon deset minuta. Potom se odlogirajte. Možete puno kvalitetnije iskoristiti svoje vrijeme.

Ovo će vam možda zvučati šašavo, ali…

Vjerojatno ste na ovaj članak naišli upravo na Facebooku. Ta stranica ipak nije toliko loša – uz nju možete lako biti u kontaktu s ljudima do kojih vam je stalo. Ali budući da je ovisnost ogroman problem, podijelite ovaj članak s prijateljima, kako bi se mogli češće družiti uživo, i posvetiti se konstruktivnijim hobijima.

(prilagođeno s Lifehackera)

1 KOMENTAR

Comments are closed.