SHARE

Bliži se i to doba godine – vrijeme kad se mnogi osjećaju pozvanima postaviti neki cilj. Možda svake godine postavljate sličan cilj. Svi smo barem nekoliko puta donosili novogodišnje odluke.

A rijetko tko ih se drži.

U biti, usudim se reći da 90 posto novogodišnjih odluka ne preživi do veljače. Oni koji idu u teretanu znat će kolika je gužva u siječnju, a već početkom drugog mjeseca mogu se nesmetano kretati od sprave do sprave.

Ali možda bi vam 2016. mogla biti drukčija. Možda samo ne shvaćate zašto vam novogodišnje odluke ne idu od ruke.

Evo 10 razloga zašto vam novogodišnje odluke ne uspijevaju potrajati dulje:

10. Nisu vam važne

Često se za nešto odlučite samo zato što biste “trebali”. “Znam da bih trebao ići u teretanu, stoga ću postaviti cilj da idem u teretanu 6 puta tjedno!” Pritisak i osjećaj krivice će vas brzo nadvladati.

9. Idete na sve ili ništa

Niste se bavili fizičkom aktivnošću 5 godina, i onda odlučite da ćete ići 6 puta tjedno po 2 sata. Ili ste se odlučili potpuno odreći šećera, glutena, alkohola, cigareta. Ali koliko je to realno?

8. Ciljate prenisko

Ovo je u suprotnosti s prethodnom točkom, i odnosi se na ljude koji igraju na sigurno. “Ići ću na trening jednom tjedno”, ili “Napisat ću 500 riječi knjige tjedno”. Ako vam novogodišnje odluke (ciljevi) ne predstavljaju svojevrstan izazov, lako ćete se vratiti starim navikama.

7. Očekujete trenutne rezultate

Možda mislite da će vaša ideja za biznis (online ili ne), odmah postati globalni hit. Ili pak očekujete da će vam nakon tjedan dana suzdržavanja od šećera, odjednom izaći “pločice” na trbuhu. Najviše ubijate vlastitu motivaciju kad ne uspijete ostvariti nerealistična očekivanja.

6. Previše koristite izraz “trebao/la bih”

“Trebao/la bih” donosi osjećaj obaveze, i posredno krivice. Svi to radimo, ali takve formulacije nas ne motiviraju. Iako bi trebale (evo ponovo tog glagola).

“Trebao bih prestati jesti previše nezdrave hrane (ali nemam vremena za kuhanje).”

“Trebao bih manje gledati TV, i više čitati (ali toliko sam iscrpljen nakon posla da bih najradije ležao)-”

“Trebao bih se rano buditi, i vježbati (ali sam noćna ptica, a pritom i lijen)”.

Kad stalno govorite što bi trebali napraviti, ne donosite nikakve novogodišnje odluke, zbog toga što to u stvari ne želite.

5. Ne znate kako zapravo postaviti ciljeve

Za ovo možda niste sami krivi; možda vas nitko nije naučio kako postaviti ciljeve. Moguće je i da mislite da će vam se nešto dogoditi samo zato što to želite (“Želim smršavjeti 5 kilograma”). Ako isprobate bolje metode postavljanja ciljeva, imat ćete veće izglede za uspjeh.

4. Novogodišnje odluke vam ne uspijevaju jer se ne poznajete dovoljno (ili niste iskreni prema sebi)

Mrzite trčanje? Zašto ste onda odlučili da ćete otrčati maraton na prvi dan proljeća? Zbog pritiska okoline? Zbog toga što vam to prijatelji i kolege rade, pa želite ispasti “kul”? Mrzite pisanje, ali volite snimati? Nemojte onda pisati; pokrenite Youtube kanal! Budite dosljedni sebi, u suprotnom vam neće biti zabavno.

3. Imate lošu podršku (prvi dio)

Uzbuđeni ste zbog novogodišnje odluke, i podijelili ste je sa svima: prijateljima, obitelji, kolegama, i online frendovima. Mislite da će vam svi pružati podršku zbog vašeg entuzijazma, ali vjerojatno će vam većina reći da ne možete ostvariti svoj naum.

Ljudi to rade iz raznih razloga, ali svi vas “vole i ne žele da se razočarate neuspjehom”.

2. Imate lošu podršku (drugi dio)

Pronašli ste članove obitelji i prijatelje koji ne kritiziraju vašu novogodišnju odluku, ali kad im kažete koliko vam je teško pridržavati se iste, oni vam govore ovakve stvari:

“U pravu si. Nemoguće je izbaciti ugljikohidrate/šećer iz prehrane. Mislim da bi se samo trebao odreći deserta nakon ručka.”

“Ako si umoran nakon posla, zaslužuješ odmor. Tvoja knjiga/stranica/trening/instrument, mogu čekati do sutra!”

Ovakva podrška je ponekad korisna, ali najčešće je lažna. Oni samo žele da se dobro osjećate. Pravi prijatelji vam ne bi trebali govoriti takve stvari. Polovična podrška pruža vam osjećaj sigurnosti, i skreće krivicu na izvanjske faktore. Bolje je cilj podijeliti s osobom koja vas uistinu poznaje, koja je svjesna koliko vam je cilj bitan, i koja će vas podržavati kad pokleknete, umjesto da vam doprinosi izlikama.

1. Vaš razlog nije DOVOLJNO velik

Ako mislite da je kod donošenja novogodišnje odluke najbitnije da se “doima ispravno”, nećete se dovoljno povezati s njom. U kontekstu vaše svrhe i strasti, koju razliku donosi skidanje 5 kilograma? Ako ste odlučili samo kako bi izgledali dobro na plaži ili godišnjici mature, onda će nakon ljeta/godišnjice, vaš rad izgubiti smisao, i vjerojatno ćete se vratiti na staro.

Eto, sad znate zašto vaše novogodišnje odluke ne uspijevaju. Želite bolju 2016. godinu? Samo učinite potpunu suprotnost stvarima s liste!

1 KOMENTAR

Comments are closed.