SHARE

Svake godine ljudi postavljaju razne ciljeve za poboljšanje života, i to nerijetko čine prvog dana u godini. Svi bi željeli imati svjetliju budućnost, uz korisne navike i zdravije rutine. Neki žele smršavjeti, drugi povećati poslovni opseg, treći prestati pušiti. To znači da žele postojeće obrasce ponašanja zamijeniti novima.

Promjena je uvijek teška, ali je moguća uz snažnu volju. Na sljedećih deset načina možete uistinu steći korisne navike, i ustrajati:

1. Odlučite što vam je bitno, i zašto vam je to bitno

Zašto želite steći nove navike? Hoće li vam one poboljšati život? Razmislite koje su posljedice ne poduzimanja ničega. Potom odlučite kako ćete donijeti promjenu.

Primjerice, želite li pridobiti više klijenata, proširite mrežu poznanstava; želite li obaviti više stvari u danu, ustanite se sat vremena ranije; želite li biti zdraviji, u dnevnu rutinu ubacite tjelovježbu. Postavite cilj, i vremenski okvir za njegovo izvršenje. Ciljevi moraju biti specifični.

2. Budite racionalni pri postavljanju navika

Ako vam je pridržavanje rutini pre zahtjevno, vjerojatno ćete ju odbaciti. Odaberite realističnu naviku koju želite, i koju znate da možete izvršiti. Krenite od malih stvari – primjerice pijte jednu šalicu kave manje dnevno, ili dogovorite jedan ručak tjedno s potencijalnim klijentima, odnosno partnerima.

3. Nemojte mijenjati previše stvari odjednom

Nitko ne može odjednom unijeti u svoj život puno navika. Stoga se radije koncentrirajte na promjenu jednog ponašanja dok vam ne prijeđe u rutinu, i tek onda birajte novu naviku. Previše promjena vas lako može preplašiti.

4. Dajte si vremena, korisne navike ne stječu se preko noći

Za promjenu navika potrebno je vrijeme. Stari mit da je za to potrebno 21 dan opovrgla je studija Sveučilišta u Londonu. Profesorica psihologije Phillippa Lally tvrdi da je potrebno dulje od 2 mjeseca (točnije 66 dana) za usvajanje nove navike.

5. Ne očekujte savršenstvo

Kad želite staro ponašanje zamijeniti novim, vjerojatno ćete posustati ponekad. To se pogotovo odnosi na one koji žele prestati pušiti, ili jesti slatko. Budite strpljivi, i prihvatite svoju grešnost. Potom se ponovo posvetite navici.

6. U proces uključite i druge ljude

Pri stjecanju korisne navike nije loše imati osobu koja će vas držati odgovornima za posustajanje. Pronađite osobe kojima vjerujete, i zamolite ih za pomoć i podršku. Nemojte se ljutiti na njih ako vas podsjećaju na vaš cilj. To je možda upravo ono što vam treba da ustrajete. Svakako, budite uzajamni, i vi se njima ponudite kao podrška oko njihovih ciljeva.

7. Budite ustrajni

Ustrajnost je daleko najbitnija stvar kod stjecanja novih navika. Željeno ponašanje ponavljajte svaki dan kako bi vam ušlo u tijelo i um. Ponavljam, koristite kalendar, i druge alate kojima ćete ciljeve staviti u realne vremenske okvire. To će vam pomoći da budete ustrajni.

8. Zamijenite lošu naviku dobrom

Ako se želite riješiti loše navike, pokušajte je zamijeniti boljom. Primjer: Na radnom stolu imate posudicu za slatkiše. Slatkiše poklonite, a posudu napunite orasima i brusnicama. Ako vam je pak u navici gledanje televizora u kasnim satima, pokušajte čitati knjigu u krevetu umjesto toga.

9. Nagradite se za uspjeh

Unesite jednu specifičnu promjenu ponašanja i nagradite se nakon 30 ili 60 dana. No, pritom pazite da nagrada ne uključuje staru naviku. Primjerice, ako ste odlučili jesti manje obroke za ručak, nemojte to proslaviti jumbo pizzom.

Ustrajte u svojim ciljevima, i donijet ćete željene promjene. Američki poduzetnik i pisac Jim Rohn je rekao: “Uspjeh se sastoji od nekoliko jednostavnih pravila, kojih se pridržavate svaki dan.”

(prilagođeno s entrepreneur.com)