SHARE

Vrijeme je poduzetniku najvažniji resurs, stoga je bitno bilo koju rupu u vremenu iskoristiti na što bolji način, razvijanjem produktivne rutine za uspješan dan.

Vjerojatno najbitniji dio dana je odmah nakon buđenja. Vaša jutarnja rutina može vam osigurati velik uspjeh tijekom dana. Možete izabrati valjati se po krevetu, odgađati alarm nekoliko puta, ili pripremiti se za jako produktivan dan uvođenjem jednostavne 24 minutne rutine.

Većinu sadržaja ove rutine već i sada obavljate na ovaj ili onaj način, ali budete li se držali ove rutine nekoliko tjedana, budit ćete se osvježeni i spremni za dnevne izazove.

Poduzetnik Matthew Toren otkrio je za entreprenuer.com 6 koraka koje poduzima svako jutro, i koliko mu vremena treba za svaki:

1. Operite zube (2 minute)

Jedna od prvih stvari koje trebate napraviti nakon dizanja iz kreveta jest oprati zube. Dok spavate, usta vam proizvode manje sline i isuše se. Uz manje sline nažalost se stvara više bakterija. Stoga je jedan od najboljih poteza po ustajanju temeljito oprati zube i jezik kako bi se riješili nakupina noćnih bakterija.

2. Popijte vode (1 minuta)

Osim što su vam suha usta, vaš mozak i tijelo trebaju vodu nakon spavanja. Kad očistite usta, odite po veliku čašu vode i ispijte je. Toren kaže da preferira piti vodu nakon pranja zubi jer ne voli zamišljati kako unosi ogromne količine bakterija u tijelo s čašom vode.

3. Meditirajte (7 minuta)

Većina ljudi griješi kada misli da im treba 30,40 ili čak 60 minuta da bi osjetili rezultate meditacije. Šest ili sedam minuta dovoljno je za smiriti se i razbistriti glavu.

Matthew osobno koristi besplatnu Headspace aplikaciju, ali dovoljno je i samo sjediti u tihoj, lagano osvijetljenoj sobi i vježbati udisaje i izdisaje.

Ako želite možete produžiti meditaciju na 10 minuta, ali i 7 je dovoljno za umiriti i utišati um. Svakodnevnim ponavljanjem razbistrit ćete si misli za ostatak radnog dana.

4. Fokusirajte se (5 minuta)

Pitate se kako je 5 minuta fokusiranja drukčije od meditacije? Drukčija je namjera. Kod meditacije namjerno želimo utišati um, misliti o ničemu osim o disanju, zaboraviti na zadatke i rasporede.

Kod 5-minutnog fokusiranja Toren namjerno u glavi prolazi kroz zadatke i akcije koje mora izvršiti tijekom dana. To manje podrazumijeva gledanje u raspored, a više stavljanje prioriteta i rastavljanje zadataka na komade. Fokusiran je na ključne poslovne poteze za taj dan, i na način na njihova ostvarenja. Postavlja si mentalne ciljeve za sve što misli da treba učiniti taj dan kako bi bio uspješan; bilo da je to trening nakon posla, ili planiranje vremena sa obitelji.

Kaže da je ključ u fokusiranju na to kako želi da mu dan protekne, tako da bi kad ide u krevet mogao razmišljati o uspjesima tog dana i shodno njima planirati još bolji sutrašnji dan. Nakon što tih 5 minuta prođe, prestane se fokusirati i brinuti. Sad zna što treba učiniti, i mozak mu je dovoljno bistar da pristupi danu na pravi način.

5. Vježbajte (7 minuta)

Vježbanje i kretanje važan su dio uspjeha. Nije važno biti u top formi, ali morate se kretati kako bi vam mozak brže radio. Matthew kaže da iako dnevno posveti i više vremena na vježbanje, pet do sedam minuta jutarnje vježbe energizira ga za poslovne zadatke.

Preporučuje aplikaciju 7-Minute Workout.

6. Dobro se istegnite (2 minute)

Nakon brzog vježbanja istegnite se. Kako starimo, tijela su nam sve manje fleksibilna. Stresan život poduzetnika sa sobom često nosi ukliještena leđa, upalu mišića i slične probleme. Uzmite si dvije minute ujutro za istezanje, nije teško, a poboljšat ćete si fleskibilnost, kako tijela, tako i uma.

To je to. Nakon ovih šest jednostavnih koraka bit ćete spremni za skočiti pod tuš i iskoristiti dan najbolje moguće. Um će vam biti oštriji, bit ćete fleksibilniji i imat ćete više energije, pa ćete biti korak ispred konkurencije. Ostanite zdravi, jaki i mentalno spremni us pomoć ove jednostavne ali moćne jutarnje rutine.

7 KOMENTARI

Ostavi odgovor