SHARE

Kad bi vas pitao što je najbitniji faktor sreće, što bi ste rekli?

Novac? Ne.

Dobar izgled? Ne.

Popularnost? Ne.

Vrhunski seksualni život? Opet ne!

Prema izvješću tjednika socijalne psihologije i osobnosti, navedeni faktori nisu ni približno bitni koliko je bitna jedna stvar: autonomija – tj. “Osjećaj da je naš život – naše aktivnosti i navike – produkt vlastitog odabira, i vlastitog poticaja.

Ovo itekako ima smisla, pogotovo kad razmislite što vam sve autonomija donosi – i kako je manjak iste mizeran. U biti, kad ste uzrujani zbog nečega u životu – zbog prekida veze, poslovnih problema, vlastite težine – to je zbog toga što više nemate kontrolu nad tim područjem, i naveliko vam nedostaje kontrole. Uistinu, mnoge stvari koje uzrokuju tugu, bijes, žalost, razočaranje – i sve loše emocije – dolaze zbog osjećaja da nam je “autonomija pod opsadom”!

Istraživač Angus Campbell veliki je zagovaratelj prednosti autonomije. “ Snažan osjećaj kontrole nad vlastitim životom je najpredvidljiviji faktor sreće i pozitivnih osjećaja od svih objektivnih stanja koje smo promotrili“, zaključuje Campbell.

Sveučilište savezne države Michigan provelo je veliki upitnik diljem SAD-a, koji je također potvrdio moć autonomije – 15% Amerikanaca koji su tvrdili da imaju “kontrolu nad vlastitim životom”, su također govorili da se osjećaju “Izvanredno sretno i pozitivno”.

Sve ovo me podsjetilo na poznatu studiju u kojoj su znanstvenici miševima davali sir odnosno elektrošokove – neovisno o tome što su miševi radili. Istraživači su miševima namjerno uskratili bili kakav logičan slijed – nisu mogli znati kad će biti nagrađeni sirom, odnosno kažnjeni strujnim udarima. Nakon određenog vremena, miševi su naučili da njihova djela nemaju nikakav utjecaj na okolinu, i pali su u stanje bezvoljnosti i depresije. Čak i kad je eksperiment uzeo drugi mah, i miševi su dobili autonomiju da izbjegavaju šokove, i dobivaju sir, bili su previše depresivni; samo su ležali, i birali ne raditi apsolutno ništa!

Srećom, za razliku od miševa, mi ljudi imamo takozvanu “Svijest”. Što to znači? Mi znamo da je bolje ne odustati, čak i ako nam je autonomija privremeno oduzeta. Znamo da nakon teškog razdoblja možemo pridobiti natrag kontrolu vlastitog života!

No, kako krenuti? Psiholozi kažu da ako se nakon tegobe ustrajno trudimo uzdići, povećavamo “unutarnji lokus kontrole” – to jest, moć za donošenje laganih, manjih odluka. Studije čak pokazuju da je za vraćanje kontrole dovoljno tek nekoliko poteza – donesete nekoliko odluka, provedete ih u djelo, i ponovo ste gospodar vlastite sudbine.

Evo zašto je unutarnji lokus kontrole najbitniji faktor sreće

Psihologinja sa Sveučilišta Yale, Judith Rodin, potaknula je depresivne pacijente u domu za starije i nemoćne da iskažu više kontrole nad vlastitim životom, motivirajući ih da naprave nekoliko manjih, ali ključnih promjena u svojem okruženju. Primjerice, Rodin je pacijentima omogućila da sami odlučuju hoće li klima uređaj biti upaljen ili ne, žele li mijenjati program na televizoru, žele li drukčiju hranu za večeru, bi li htjeli preurediti raspored namještaja u sobi. Nadalje, Rodin je poticala pacijente da zahtijevaju promjene u ustroju doma – i uskoro su je poslušali. Rezultati svih promjena bili su sljedeći: 93% pacijenata su postali obzirniji, aktivniji, i sretniji. Slični pozitivni rezultati su dobiveni i kod istraživanja na zatvorenicima, kojima su dopustili da pomiču sjedalice, te kontroliraju osvjetljenje, i daljinski upravljač za televizor.

Jeste li i vi zbog nekog događaja koji bio izvan vaše kontrole, izgubili autonomiju nad vlastitim životom? Ako jeste, nemojte ležati i raditi ništa. Prestanite spavati do kasno. Prestanite previše surfati i gledati TV. Počnite shvaćati da nedostatak urednog rasporeda samo povećava osjećaj da ste izvan kontrole nad životom.

“Nesretnim ljudima vrijeme je neispunjeno, otvoreno, i bez obaveza. Odgađaju stvari, i neučinkoviti su”, kaže psiholog s Oxforda, Michael Argyle. “Sretnim ljudima, vrijeme je ispunjeno i planirano. Oni su precizni i učinkoviti.”

Danas odlučite da ćete povratiti autonomiju, i doći u kontakt sa svojim “unutarnjim lokusom kontrole”. Zakažite si tri roka za nove projekte i tri zanimljiva događaja na koje ćete ići s dragim osobama. Sve ih pribilježite u kalendar. Potom obavite te stvari učinkovito, i nađite se s tim ljudima na vrijeme. Zapamtite: Postavljanje rokova, i ostvarivanje zadanih stavki, zasigurno će vam vratiti osjećaj da ste gospodar svoje sudbine!

A to je najbitniji faktor sreće.

(prilagođeno s psychologytoday)

1 KOMENTAR

Comments are closed.