SHARE

Kupovina stana, automobila, vjenčanje… to su veliki troškovi koji vas čekaju u životu. Ali što je s malim stvarima, kako uštedjeti za njih? Svakodnevne uštede su odgovor na to pitanje, a ovo je deset malih trikova kojima ih možete postići.

1. Postavite ciljeve za svoju štednju

Možda ne štedite za nešto veliko, nego samo želite, primjerice, novi mobitel. I to je dobar cilj za štednju. Izračunajte koliko novca će vam trebati u trenutku kad se iduće godine pojavi novi model i krenite izdvajati mjesečnu svotu koju ste isplanirali. Najbolje da kod svoje banke ugovorite poseban štedni račun i trajni nalog kojim će se dio vaših primanja automatski prebacivati svakog mjeseca. Čak ćete dobiti i neku malu kamatu na taj račun.

2. Pješačite ili se vozite biciklom

Ako ne idete predaleko ili ne nosite puno stvari sa sobom, zaputite se pješice ili biciklom. Na taj način ćete uštedjeti na benzinu, a ujedno ćete se i malo rekreirati.

Još jedna dobra ideja je udružiti se s kolegama s posla koji putuju istom trasom kao i vi, pa se naizmjence voziti samo jednim automobilom. Ili možda postoje vaši susjedi koji rade u istom dijelu grada s kojima možete dogovoriti sličan aranžman? Tako možete, ovisno o broju sudionika u dogovoru, prepoloviti ili još više umanjiti svoje troškove prijevoza, a radite i nešto pozitivno za okoliš.

3. Nosite svoju platnenu vrećicu u kupnju

Sigurno negdje kod kuće imate reklamnu platnenu vrećicu koju ste dobili, a ako nemate, lako ju je nabaviti. Nosite je u džepu ili torbici kad izlazite iz kuće i nemojte više nikad kupovati plastične vrećice u trgovinama. Kuna po kuna dnevno, uskoro će se skupiti nešto novca, a i manje ćete zagaditi okoliš.

4. Plaćajte samo gotovinom

Ovaj trik možda i nije tako mali. Kartice vas odmiču na korak dalje od stvarne vrijednosti vašeg novca. Dokazano je da su ljudi spremni potrošiti veću svotu za isti proizvod ili uslugu, te kupiti više stvari, kad koriste kreditne i debitne kartice. Ostavite ih kod kuće, a za kupovinu podignite onoliko novca koliko ste unaprijed izračunali da vam treba.

5. Čuvajte se nepoznatih bankomata

Isplanirajte svoje financije na način da uvijek podižete novac samo kod svoje banke. Naknade na drugim bankomatima nisu prevelike, ali se brzo nakupe ako često podižete novac.

6. Odbacite skupe, a nepotrebne navike

Cigarete, alkohol, nešto treće? Svi imamo neku naviku koje bismo se mogli lako riješiti, ili je barem drastično reducirati. Pokušajte izračunati koliko zapravo trošite na svoje poroke i odbacite ih za fantastičnu uštedu.

7. Ulovite popuste online

Online kupnja sve je povoljnija u odnosu na onu u fizičkim trgovinama. Sve što možete kupite na internetu. Uz niže cijene, online trgovci često nude i razne kupone i popuste koje također možete iskoristiti za još veće uštede.

8. Izbjegnite impulsnu kupnju

Nešto vam je zapelo za oko i želite to kupiti iako niste planirali? Vrijeme je da ustanovite period hlađenja tijekom kojeg možete razmisliti o tome treba li vam ta stvar zaista. Odgodite kupovinu za 24 sata. Ako i dalje mislite da je to dobra ideja nakon 24 sata, kupite to.

9. Automatizirajte financije

Podesite u dogovoru sa svojom bankom automatske uplate novca koji štedite, tekućih mjesečnih troškova i drugoga. Nemojte gubiti vrijeme i živce, a na taj način nećete ni propustiti platiti najvažniju osobu  – sebe.

10. Skupljajte sitniš

Na kraju dana ispraznite iz novčanika kovanice koje su vam preostale. Skupljajte taj novac u kasici i svaka dva mjeseca ga odnesite u banku te ga položite na štedni račun. Iznenadit ćete se kako svota brzo raste.