SHARE
Bloger

LifeHacker donosi savjete za entuzijaste koji žele pokrenuti uspješan blog, ili već postojeći blog učiniti uspješnim. Treba im vjerovati, na svom blogu imaju više od 11 milijuna čitatelja mjesečno samo iz SAD-a.

Evo LifeHackerovih savjeta:

1. Izaberite svoju nišu

Ključna riječ je niša – zahvatite li temu preširoko, tući ćete se s velikim sajtovima koji već dugo i dobro pokrivaju tematiku i rade ih vojske plaćenih profesionalaca. Zahvatite li preusko, doduše, neće biti dovoljno zainteresiranih čitatelja. LifeHacker kaže da je tema poput tehnologije preširoka, ali da bi, primjerice, tehnologija za malu djecu možda bila optimalna.

2. Ustrajno proizvodite izvrstan sadržaj

Proizvodite postove koje će čitatelji htjeti podijeliti, bilo iz razloga jer su odgovorili na neko pitanje, riješili problem, nasmijali ih ili rasplakali.

Ključno je da dobro formatirate svoje postove korištenjem podnaslova, fotografija i drugih elemenata koji će čitateljima na prvi pogled reći o čemu je u postu riječ i isplati li ga se pročitati. Što je još važnije, treba ustrajati i dovesti se u naviku da se piše svakodnevno. Samo na taj način blog će rasti.

3. Pišite dobre naslove

LifeHacker navodi dobar primjer koliko je naslov bitan. The New York Times je imao članak naslova “Kako tvrtke doznaju vaše tajne”. Bio je veoma nezapažen. Forbes je prenio članak, ali s naslovom “Kako je trgovački lanac Target doznao da je tinejdžerka trudna prije njenog oca” i prikupio gotovo 700 tisuća prikazivanja članka. Original je imao tek oko 12 tisuća.

Ključan savjet je da, ako možete, izvrtite prijedloge za naslov s još nekim. Smišljanje naslova je zaista jedan od onih poslova gdje su čovjek i magarac pametniji od samog čovjeka.

4. Pridružite se blogerskoj zajednici

Bloger
Flickr/Ann Smarty

Pratite druge blogere, linkajte na njihove blogove i lajkajte im postove. Odgovorite na svaki komentar da pretvorite usputne prolaznike u redovne čitatelje. Pokušajte dogovoriti da napišete gostujući post za neki uspješniji blog ili mainstream sajt.

5. Učite od svoje publike

Instalirajte Google Analytics ili drugi pogram za analitiku prometa i pratite što vaši čitatelji vole, na što klikaju i kojim putem dolaze do vas. Postavite linkove za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama i promovirajte se na njima.

6. Prilagodite svoj blog Googleu

Ako već ne znate što je SEO ili Search Engine Optimization, informirajte se o tome. Pročitajte što o tome kaže sam Google.

7. Pišite svojim rukopisom

Flickr/Caleb Roenigk
Flickr/Caleb Roenigk

Većina uspješnih blogera ima vlastiti stil pisanja. Za svoj blog pišite stilom koji vam leži, donesite svoju jedinstvenu perspektivu. Jedino na taj način možete se istaknuti u moru blogova koji postoje.

Više na LifeHackeru.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor