SHARE
(Flickr / flickr.com/photos/macrj/)

“Uspješni ljudi postavljaju bolja pitanja, i zbog toga dobivaju bolje odgovore” – Tony Robbins, a pitanje je gdje je put do sretnog života?

Ako si često postavljate pitanja kao što su : “Zašto se to uvijek meni mora dogoditi?”, “Zašto sve uvijek krivo radim?” ili “Zašto nemam sreće?”, kako onda možete očekivati konstruktivne i poticajne odgovore?

Pitanja su vrlo moćna i mogu imati velik utjecaj na vaš život; mogu vam pomoći, ali isto tako vas mogu unazaditi. Samo mudra pitanja postavljena u pravo vrijeme mogu vam promijeniti perspektivu i poboljšati život.

Blog dumblittleman s nama je podijelio 12 pitanja koja će vam osigurati pravi put do uspjeha i zadovoljstva. Preporučujemo da budete potpuno iskreni sami sa sobom dok ih budete odgovarali.
Uzmite si malo vremena, nećete požaliti!

1. Da imam sav novac na svijetu, što bih radio?

(Flickr / flickr.com/photos/36199303@N04/)
(Flickr / flickr.com/photos/36199303@N04/)

Ovo je pitanje odlično jer vam pomaže da si izgovorite što vam je važno i da svoju otkrijete životnu svrhu. Što biste radili kad bi imali na raspolaganju beskonačno vremena i sredstava?

2. Što volim toliko da bih platio teško zarađen novac da to radim?

Tragovi koji nam pomažu otkriti životnu svrhu često se kriju na mjestu gdje trošimo naše vrijeme i novac. Postoji li išta u čemu trenutno uživate toliko puno da plaćate da bi to radili? Je li to nešto što može biti korisno drugima, kad bi se odlučili baviti tim poslom profesionalno?

3. Kako mogu raditi što volim i biti plaćen za to?

Za ovo pitanje si uzmite ipak malo više vremena. Konfucije je rekao: “Izaberi posao koji voliš i nećeš nikad više morati raditi.” Dobro razmislite i pronađite način da budete plaćeni za posao koji vam je strast. Vrijedno je truda.

4. Jesam li uistinu sretan?

U dubini duše uvijek znamo jesmo li sretni ili ne. Ako oklijevate odgovoriti na ovo pitanje, vjerojatno i niste sretni koliko bi ste htjeli biti.

5. Što je prva stvar koju mogu učiniti odmah da ima najveći utjecaj na moju sreću?

Pronađite jednu stvar koja bi vas učinila sretnijim i odmah je napravite.

6. Da danas umrem, za čim bih žalio?

(Flickr / flickr.com/photos/keoni101/)
(Flickr / flickr.com/photos/keoni101/)

Često zaboravimo što nam je uistinu važno u životu dok nas neki tragičan događaj ne vrati u stvarnost. Ne trebate (i molim vas nemojte) čekati takav trenutak da vas podsjeti na bitne stvari. Uzmite si vremena i zamislite sebe kako ležite u smrtnoj postelji ili lijesu na vašem sprovodu. Prepustite se emocijama i oslikajte si tu scenu do najmanjeg detalja. Vizualiziranje vlastite smrti najbolji je način da budete sigurni da uživate u sadašnjosti i živite život bez kajanja.

7. Što za mene znači uspjeh; kad bih morao zapisati jednu rečenicu koja opisuje uspjeh, što bih napisao?

Lako se voditi tuđom definicijom uspjeha, no nemojte to raditi. Niste došli na ovaj svijet kako bi ispunili nečija očekivanja. Na vama je da si definirate što uspjeh znači za vas.
Počnite si rečenicu ovako : ” Za mene je uspjeh…”

8. Što bih radio kad bi mi bilo zagarantirano da ću uspjeti? Koje bih korake poduzeo da ostvarim svoj san?

Ovo pitanje vas može inspirirati da razmišljate izvan “okvira realnosti” koji vam trenutno diktira što je moguće a što ne. Nemojte zaboraviti da su vaša uvjerenja samo subjektivna interpretacija stvarnosti – nisu univerzalna istina. Vrijeme je da se riješite ograničenja vašeg uma i stvorite poticajniju stvarnost!

9. Nastavim li raditi ovo što radim danas, hoću li ostvariti svoje ciljeve?

Svaki cilj, bio velik ili malen ostvariv je samo ako mu se približavamo malim koracima svaki dan. Ako danas niste napravili taj korak, uvijek pretpostavite da ga nećete napraviti ni sutra.
Pitajte se ovo pitanje na dnevnoj bazi i doći ćete do cilja.

10. Poboljšava li mi moj cilj trenutno život?

Vaš bi vas cilj odmah trebao uzbuditi i poboljšati vam sadašnju stvarnost. Ne očekujte da ćete sreću naći tek kad ga ostvarite; nakon ostvarenja će vas osjećaj oduševljenosti proći brže nego što mislite. Potiču li vas trenutni ciljevi da skočite iz kreveta svako jutro? Ako ne, mijenjajte ih! Ako vas ciljevi koji su vas prije inspirirali prestanu nadahnjivati, odustanite i od njih.

11. Na koji bi način ostvario svoj cilj da imam za njega rok od 6 mjeseci? 3 mjeseca? 1 mjesec? 1 tjedan?

Ovo se pitanje često zapitajte, jer ćete lakše moći procijeniti radite li trenutno dovoljno stvari da bi ostvarili određeni cilj. Nadalje, to će vam povećati učinkovitost, Ako niste oprezni, lako se izgubiti u trivijalnim sitnicama koje vas ne vode do cilja.
Ovo pitanje natjerat će vas da poduzmete velike korake i vratiti na put do ostvarenja.

12. Svaki put kad nešto radite upitajte se: Trebam li ja sad ovo uistinu raditi ili nešto drugo što bi imalo više pozitivnog utjecaja na moj posao ?

Vrlo je lako gubiti vrijeme na nebitne stvari i odgađati posao. Često se zapitajte radite li upravo sad ono što bi trebali? Budite svjesni da su naš mozak majstor odugovlačenja posla.

Ovu listu pitanja držite si stalno pri ruci i često ju pogledajte. Tako ćete, kad vrijeme za napuštanje ovog svijeta uistinu dođe, biti zadovoljni i ponosni, umjesto puni boli i kajanja.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor