SHARE

Internet je srušio mnoge barijere koje su postojale među ljudima pa i državne granice, ai nova su saznanja iz područja kako zaraditi novac na internetu.

Naša zemlja je danas dio globalnog tržišta, a nova ekonomija omogućava svakome da pokuša zaraditi na internetu. Mnogo je metoda kojima se može doći do zarade, a ovaj put donosimo četiri načina za zaradu preko popularnih i posve pouzdanih platformi:

1. Iznajmite svoju nekretninu na AirBnB-u

Skočite na AirBnB i bacite oko. Stotine nekretnina iz cijele Hrvatske se iznajmljuju. AirBnB vam omogućuje da iznajmite nekom svjetskom putniku vašu kuću, stan, sobu, čak i nomadsku jurtu (ne šalimo se, to je kategorija u izborniku). Sve je više turista koji putuju od grada do grada, umjesto da se negdje smjeste na 7 ili 15 dana, pa je ovakav način iznajmljivanja sve popularniji.

Cijene se kreću od desetak eura po noći za sobu u krajevima sa slabijom turističkom posjećenošću, preko šezdesetak eura za noć u stanu u Zagrebu i primorskim krajevima do više stotina eura za luksuzne vile.

Ključno je da promotrite cijene u vašoj regiji te usporedite razinu komfora vaše nekretnine s konkurencijom. Na osnovi toga formirajte cijenu i čekajte prve goste.

Obzirom da naša država mrzi poduzetništvo i privatnu inicijativu, morat ćete zadovoljiti gomilu birokratskih uvjeta, ako ne želite plaćati kazne inspekcijama. Postoje priručnici koje izdaju turističke zajednice pa ih proučite. Nakon izvađenih samo 12 dokumenata, među kojima je i potvrda da niste duševno ili zarazno bolesni, te posjeta komisije, vjerojatno ćete biti zakonski čisti i spremni za iznajmljivanje.

2. Prodajte stare stvari na eBayu

Postoji lijepo tržište za staru kramu koju možete pronaći negdje na tavanu ili u podrumu. Na aukcijskoj stranici eBay s područja bivše Jugoslavije osobito dobro idu predmeti kao što su komunistička i vojna memorabilija, stare banknote, vinilne ploče i stari filmski plakati.

Kod eBaya je dobro to što ne morate imati posla s državom. Dovoljno je otvoriti account na PayPalu, preko kojeg ćete primati uplate, te imati Visa karticu kojom ćete podizati novac. Obratite pozornost na rejting prodavača. Osobe bez rejtinga ili s lošim rejtinzima mogu lažno prijaviti eBayu da im vaša roba nije stigla i PayPal vam onda automatski oduzima novce i vraća ih kupcu.

3. Prodajte rukotvorine na Etsyju

Ako znati i sami nešto izraditi – isplesti, nacrtati, zalemiti – možda je bolje to ponuditi na Etsyju nego na eBayu. Da bi vaših ruku djelo iskočilo među rukotvorinama iz cijelog svijeta, ključ je dobrom odabiru ključnih riječi i dobroj fotografiji.

4. Radite putem Elancea

Znate li pisati, programirati, projektirati, dizajnirati, prevoditi? Elance je vodeća globalna platforma za freelancere na internetu. Poslovi su razdijeljeni u dvanaest kategorija, vaše je da napravite profil s opisom svojih vještina i netko će vas možda angažirati. Ako budete dobro radili i ostvarivali kvalitetan feedback, otvorit će vam se još bolji poslovi.

Ne zaboravite da vas rad putem Elancea svrstava u neku od poreznih kategorija, bilo samostalne djelatnosti, obrta kao druge djelatnosti ili nečeg trećeg. Čuvajte se porezne.

5 KOMENTARI

Ostavi odgovor