SHARE

Mnogi od nas teško zaboravljaju posao kad stignemo kući. Svi bi htjeli pronaći idealnu ravnotežu poslovnog i privatnog života, ali to nije nimalo jednostavno. Evo nekoliko načina kako zaboraviti na posao:

1. Stvorite ritual

Stvorite jasnu granicu posla i doma. Primjerice, ako ste na poslu u odjelu, odmah se presvucite kad stignete doma. Ni tuširanje nije loša ideja, jer tako možete “isprati” posao sa sebe. Možete i isplanirati zabavne aktivnosti s djecom – primjerice, otići sa sinom do obližnjeg koša. Ako na posao putujete dulje od 30 minuta, u to vrijeme trebate razmišljati o poslu, a po dolasku kući se “isključiti”. Pronađite način za odvojiti posao od slobodnog vremena.

2. Isključite internet

Osim ako posao od vas traži dostupnost 24/7, nakon posla isključite internet; mobitel i laptop. Mnogi misle da trebaju biti stalno dostupni, ali često se to od njih uopće na zahtijeva. Ako vas šef i kolege traže da budete stalno pred emailom, sami odredite granice. Svoj posao obavite u uredu, i objasnite što ćete napraviti sutra. Budite jasni i asertivni. Vaši potezi mogu mijenjati nezdrave uredske navike.

3. Stvorite granice

Prijateljstva u uredu su izvrstan način za uživanje na poslu, ali ponekad je bitno odrediti granice, i povući se. Ako svoje slobodno vrijeme provodite samo s kolegama, vrijeme je da malo promijenite navike. Da se razumijemo, druženje s kolegama je sjajno, ali tako ćete se teže isključiti s posla u slobodno vrijeme. Možete primjerice otići s njima na piće nakon posla dvaput tjedno, ali ostale večeri posvetite starim prijateljima i obitelji.

4. Izradite uzbudljive planove

Kad isplanirate nešto uzbudljivo, nešto čemu ćete se veseliti, vaš um će imati sasvim svjež pogled na slobodno vrijeme. Ako vam se teško isključiti nakon posla, gledanje televizije, i jadanje kako vam je na poslu užasno, neće nimalo olakšati stvari. Dogovorite sportske aktivnosti s prijateljima, ili odaberite novi hobi.

5. Razvijte zdrave navike

Zdrave navike kao što su tjelovježba i meditacija izvrstan su način za poboljšati svoje fizičke odnosno mentalne sposobnosti, dok se opuštate na poslu. Ako trenutno ne vježbate, razmislite kako to možete mijenjati. Čak i 20 minuta šetnje svaki dan vam može pomoći da se bolje osjećate. Malo istražite, i otkrijte koja vas aktivnost najviše privlači.

6. Kako zaboraviti na posao: delegirajte rad

Ako vam je teško pitati za pomoć, naučite kako se riješiti demona, i podijelite svoj rad s drugima. Povjerite posao kolegama, nisu svi nesposobni. Ako ste menadžer ili vlasnik biznisa, istrenirajte nekoga iz vašeg tima komu vjerujete, i prepustite mu/joj posao dok vas nema. Ako ljudima pružite povjerenje i dobrotu, često će vas impresionirati.

7. Pronađite posao koji vam odgovara

Kad radite posao koji volite, lakše ćete se opustiti nakon rada, i više ćete uživati. S druge strane, kad radite posao u kojem ne uživate, teže ćete se odmoriti doma. Pronađite dakle posao koji volite, i nećete se čak ni morati isključiti.

8. Manje radite

Ako postoji ikakav način da radite manje a svejedno preživljavate, pronađite ga. Sagledajte svoje troškove, i plaću, i počnite štedjeti novac. Ako možete uštedjeti tjedno primjerice dvjestotinjak kuna, možda možete raditi i dan manje bez značajnijeg pada standarda.

(preuzeto s workawesome)