SHARE

Honey Smith s portala Get Rich Slowly, odlučila je podijeliti svoju priču oko potrage posla, sa savjetima za dobivanje bolje plaćenog posla odnosno posao snova. Njeno iskustvo je uvelike usporedivo s iskustvima kakva imaju tražitelji posla u Hrvatskoj, osim činjenice da je u SAD-u broj dana bolovanja ograničen na godišnjoj razini.

Ovako je postupila:

Uredila je svoje profile na društvenim mrežama

Na svom Facebook profilu je postavila stroge postavke privatnosti jer ne voli raspravljati o poslu na toj društvenoj mreži. Kaže da je puno bitnije imati lijepo uređen LinkedIn profil, pa se čak prijavila na njihov premium service na mjesec dana.

Nije se strogo ograničila svojom diplomom

Ima doktorat i skoro cijeli radni vijek radila je na fakultetima. U SAD-u su akademski poslovi lošije plaćeni nego slični poslovi u privatnom sektoru. Budući da je dugo bezuspješno pokušavala napredovati na svom stalnom poslu, odlučila je pokušati tražiti posao koji nije nužno vezan uz akademsku djelatnost. I uspjela ga je naći.

Razgovarala je s potencijalnim poslodavcem

Kad je zatražila razgovor s poslodavcem, već je imala stalan posao, pa se usudila postavljati mnogo pitanja oko toga što bi njen budući posao uključivao, budući da u toj industriji nikad nije radila.
Drago joj je da se usudila, jer je kroz ta pitanja shvatila da ipak ima iskustva koja su potrebna za to radno mjesto. Pomoglo joj je i da sazna koje bi svoje osobine trebala naglasiti; da uživa raditi u timu, i da se smatra osobom koja brzo uči.

Plaća joj nije bila jedina bitna

Iz razgovora s poslodavcima je saznala da je atmosfera na novom poslu opuštenija, i nudio joj je pogodnosti koje joj nisu bile ostvarive na fakultetu, kao što su mogućnost određivanja vlastitog radnog vremena i rad izvan radnog mjesta. Ali trajanje godišnjeg odmora i bolovanja nije bilo baš dugo, a ni osiguranje nije bilo dobro kao na prethodnom poslu.

Ipak je uzela plaću u obzir

U početku joj je bila nuđena plaća nešto viša nego što je dobivala na fakultetu, ali ne ne dovoljno visoka da bi bez razmišljanja napustila siguran i stalan posao u kojem je bila iznimno dobra. Tijekom razgovora ponudili su joj čak nižu plaću od inicijalne. Pokušala je pregovarati za višu plaću, ali nije joj uspjelo, pa je posao odbila.

Krenula je dalje, ali nije odustala

Bilo joj je žao što nije uspjela dobiti bolje uvjete, ali nije stalno razmišljala o neuspjehu. Nije ni imala vremena jer je saznala da ima herniju diska. Prošla je mnoge operacije i fizikalnu terapiju. U to vrijeme pokušala je tražiti povišicu na fakultetu, budući da joj se opseg posla i učinak povećao, ali ni to joj nije pošlo za rukom.

Ostala je otvorena za prilike

Nekoliko mjeseci nakon što je odbila posao na koji se prijavila, javili su joj se iz te tvrtke. Ovog puta su joj rekli da su popravili proračun i da bi joj sada mogli platiti znatno veću plaću za mjesto na koje se bila prijavila. Također su joj rekli da će moći napredovati unutar šest mjeseci od zaposlenja.
Morala je ponovo obaviti razgovor s njima, no ovoga puta su oni nju pokušavali nagovoriti da prihvati posao. Plaća koju su joj ponudili bila je viša od one koju je inicijalno tražila.

Željela je napraviti prijelaz posla što ugodnijim

Sa svog posla je htjela otići dostojanstveno pa si je ostala mjesec dana da dovrši veće projekte na kojima je radila zajedno s nadređenima. Budući da je vrijedno i dobro radila više od 7 godina na fakultetu, bila je malo uvrijeđena time što je nisu niti pokušali zadržati. No toj joj je samo potvrdilo da je njena odluka o odlasku bila ispravna.

Počela je s novim poslom!

Nakon tjedan dana na novom poslu već je uživala. Plaća joj je bila 25 posto veća a i uvjeti osiguranja su postali bolji nego što joj je bilo nuđeno na prvom razgovoru. Posao joj je savladiv, i sretna je što radi u timu gdje njih sedmero rade istu stvar. To znači da ima više ljudi kojima može postavljati pitanja, a i lakše se dogovoriti oko rasporeda godišnjeg odmora( na fakultetu je bilo razdoblja kad nikako ne bi mogla uzeti godišnji jer je bila jedina u svom sektoru).

Zaključila je

Najveći dojam joj je ostavilo to što je prošlo 6 mjeseci od razgovora do prvog dana na poslu! Da je bila nezaposlena, vrlo vjerojatno ne bi odbila posao nakon prvog razgovora i pregovora oko plaće, što znači da bi se ranije zaposlila na novom mjestu ali bi dugotrajno zarađivala puno manje.

3 KOMENTARI

Ostavi odgovor