SHARE

Ako vodite tvrtku, ili ste barem menadžer u timu, vjerojatno ste se susreli s time da ste nekoga morali otpustiti. To je vjerojatno najneugodnija dužnost lidera u poslovnom okruženju. Riječ  je o složenom ljudskom, psihološkom, moralnom i pravnom pitanju, pa je dobro pobrinuti se da se obavi čim bezbolnije za sve strane u postupku. U Hrvatskoj je osobito komplicirano otpustiti nekoga, jer je zakon izrazito restriktivan te ne priznaje neke razloge za otpuštanje kakvi su u drugim zemljama uobičajeni, poput lošeg radnog učinka. Otkaz ugovora o radu je složena pravna tema.

Ovi savjeti su prije svega namijenjeni početnicima u biznisu, startup tvrtkama i drugim malim poduzetnicima.

Evo 5 korisnih savjeta za otpuštanje:

1. Pokušajte da do otpuštanja ne dođe

Vjerojatno najbolja opcija. Vaša je dužnost kao vođe tima da osobu koja ne zadovoljava svojim radom pokušati potaknuti da poboljša svoju učinkovitost. Ako uspijete u tome, izbjeći ćete neugodnosti oko otkaza, a osoba će sačuvati svoj posao.

Ako niste sigurni kako će se vaš posao razvijati, ako radite u branši koja je podložna velikim varijacijama ili dvojite o kvaliteti pojedinih zaposlenika, nemojte zapošljavati ljude za stalno. Koristite zakonsku mogućnost produljivanja Ugovora o radu na određeno vrijeme, koja trenutno iznosi maksimalno tri godine.

2. Dobro proučite zakone

Hrvatski Zakon o radu je veoma restriktivan. Ako otpuštate radnika jer trenutno nema dovoljno posla za njega zbog tržišnih fluktuacija, ne zaboravite da nemate pravo ponovno uzeti nekog na isto radno mjesto idućih šest mjeseci.

Obratite pozornost i na zaštićene skupine koje ne smijete otpustiti.

Ako postoje uvjeti za izvanredni otkaz, dobro dokumentirajte razlog i budite spremni na sudski postupak, što vas vjerojatno čeka i kod redovnih otkaza. Ne zaboravite iskoristiti probni rok za dobru evaluaciju radnika, jer jednom kad prođe više nemate mnogo mogućnosti djelovanja.

Ne zaboravite na otpremnine za radnike koji su kod vas bili zaposleni dulje od dvije godine, kao i na obvezni otkazni rok, tijekom kojeg morate radniku osloboditi 4 sata tjedno za traženje posla.

3. Nikad ne dajte otkaz nekome tko ga ne očekuje

Radnik od vas mora dobiti informaciju da nešto nije u redu s njegovim obavljanjem posla, i to ne jednom. Morate pokazati interes za to da ga navedete na način rada koji bi za vas bio zadovoljavajuć. Ako radnik očekuje da bi mogao dobiti otkaz, puno je manja vjerojatnost da će se odlučiti na sudski spor s poslodavcem.

Isto vrijedi i za poslovno uvjetovanje otkaze – ljudima treba dopustiti da se psihološki pripreme na činjenicu da je tvrtka u problemima i da će biti otpuštanja.

4. Nikad ne dajte otkaz samostalno

Kad više nemate drugog izlaza i radniku morate uručiti otkaz, pozovite ga na mjesto gdje možete u miru razgovarati, najbolje vaš ured. Dočekajte ga s barem još jednom osobom, ako vaša tvrtka ima nekog za ljudske resurse, taj bi bio idealan izbor. Ako ne, to može biti drugi menadžer, vaš zamjenik ili asistent ili netko drugi u koga imate povjerenja.

Objasnite radniku što se događa i upozorite ga na razloge zbog kojih mu otkazujete suradnju. Nemojte mu lagati s ciljem da bi se on ili vi bolje osjećali. Istina ionako mora pisati u otkazu ugovora o radu, koji mu morate uručiti na licu mjesta. On može, ali i ne mora potpisati priznanicu da je primio otkaz. Bitno je da ste ga uručili, i da osoba koju ste doveli na uručivanje otkaza može to potvrditi pred sudom. Od tog trenutka teče otkazni rok.

5. Dopustite radniku da dostojanstveno napusti radno mjesto

Ovisno o prirodi otkaza, sami ćete odlučiti želite li da radnik nastavi odrađivati otkazni rok, ili želite da odmah napusti tvrtku, uz pravo da ostatak vremena što je zaposlen kod vas ne dolazi na posao.

U slučaju da želite da radnik odmah prestane s radom, pričekajte s otkazom do pred kraj radnog vremena, kako bi on mogao sam i u miru uzeti svoje osobne stvari iz ureda. Svakako zadužite nekoga da ga nadzire dok se bude pakirao te da ga isprati iz tvrtke. Ako ima identifikacijsku karticu za ulazak u zgradu ili ključ tvrtke, zatražite da vam ih vrati na izlazu.

Zaključak

Budite svjesni da je otpuštanje neugodno i traumatično iskustvo, ponajviše za onog tko je otpušten, ali i za onog koji otpušta. Uz ove savjete izbjeći ćete potencijalne incidentne situacije. Svakako dobro proučite Zakon o radu te, ako je moguće, zatražite savjet pravnog stručnjaka.

Tema kako otpustiti radnika je potencijalno toliko kontroverzna da smo imali dvojbi treba li uopće objaviti ovakav članak. Zaključili smo da je bolje ponuditi čitateljima informacije, budući da je otkaz sastavni dio poslovnog života.